Zavajajoča uporaba znanstvenih izrazov in teorij

August 5, 2011 - 4 minutes read

Sem na Unijah, sedim v viseči mreži, z nogami v zraku in čakam na ugoden veter za prečkanje Kvarnerja. Moja draga nona ve, kako rad berem Polet in mi je prek staršev poslala revijo iz Slovenije v Telaščico na Dugi otok. Štiri dni je bila v kajaku in po čistem naključju je ni oskrunila niti kapljica vode. Čeprav drugače ne berem kolumn, te v Poletu z veseljem pogoltnem. Ne strinjam se vedno z njimi, pogosto pa me navdušijo. Včasih zadenejo bistvo življenja, včasih pa me prisilijo k razmišljanju.

Mogoče sem malo avtista, ampak ne razumem uporabe fizikalnih količin, zakonov in enot v psevdo znanstvene namene. Saj poznate tisto »Davno pozabljena in zapostavljena  starodobna kitajska zdravilna veda, ki upošteva principe kvantne mehanike…«?

Tokrat se je tudi v Poletu prikradel podoben nesmisel, ki je kolumni pustil zelo grenak in trpek priokus. Avtorica je pisala o zakonih privlačnosti, o vplivu drugih ljudi na naše razpoloženje in o širjenju vibracij misli.

Pravi, da naše možganske celice začnejo vibrirati takrat, ko nekaj mislimo. Prvo vprašanje, ki si ga tukaj zastavim je to, da kaj hudiča pa se dogaja z enormno količino možganskih celic s katerimi ne moremo zavestno upravljati? One delajo skoraj neprestano, a oddajajo tudi one to energijo, ki vpliva na druge ljudi?

Najbolj pa me je zmotilo to, da naj bi se ta energija misli prenašala prek elektronov do druge osebe. Zakaj za vraga je potrebno vplesti elektrone? Če bi dejansko lahko elektroni prenašali to energijo, bi se še vedno premikali v smeri električnega polja. Temu nihče od znanstvenikov ne bo oporekal! Smer gibanja elektronov pač določa smer električnega polja. Torej bi tej elektroni lahko potovali le v eno smer, edino če jih ne bi naše telo izstrelilo s takšnim sunkom sile, da bi bili kos sili električnega polja. Se sliši preveč komplicirano? Res je, zato ker to pač ni res. Enako kot čajnik ne kroži okoli Zemlje. Ker pač ne, ni potrebe po njem.

Da smo ljudje povezani med seboj in da vplivamo drug na drugega vemo. Vemo! Pa ne vplivamo samo ljudje na ljudi, tudi opice imajo isto lastnost podzavestnega komuniciranja. Za to in za marsikaj drugega, verjetno tudi za razvoj skupnosti in učenja, so zaslužni zrcalni nevroni! Verjamem, da se sliši premalo pompozno in mistično, ampak da, naši možgani so krivi, da nekdo prenese svojo jezo na nas.

To je zelo dobro razloženo tudi v Ted Talku VS Ramachandran: The neurons that shaped civilization.

Takšne neresnične stvari me spravijo v nejevoljo, da potem še naprej vrtam za nepravilnostmi v tekstu.  Na primer, da »se kot magnet enaka energija privlači med seboj«.  Za magnet je značilno to, da se privlačita južni in severni pol, enaka pola pa se hudo odbijata!

Vsebinsko se strinjam z napisanim, drži kot pribito in to me najbolj boli, da je dobra, resnična misel podana na tak zavajajoč način! Predpostavke mehanizma delovanja so zgrešene. Zakaj bi se zatekali v temna področja magičnosti in nerazumljivega, če pa smo te pojave že raziskali, jih znamo načelno razložiti, predvsem pa jih še uspešno raziskujemo.

Tags: , , , , , , , ,