Proizvodnja na Kitajskem – komunikacija

May 21, 2017 - 8 minutes read
  1. Članek je nadaljevanje prvega: Kako začeti in najti partnerje?

Ko na Alibabi narediš seznam podjetij, ki te zanimajo, stopiš z njimi v stik. Pošlješ jim čim bolj tehnično narejeno skico oz. razlago produkta, ki ga želiš od njih. Po možnosti s fotografijami česa podobnega ali še bolje 3d modelom.

Načini komunikacije:

  1. Preko email naslova, ki ga ima vsako podjetje napisano na naslovni strani svojega profila na Alibabi. Lahko bi uporabil tudi Alibabin servis za pisanje sporocil, a je nepregleden, počasen in imam na splošno raje komunikacijo shranjeno na svojem serverju.
  2. Potem, ko se dogovorim za posel, komunikacijo prestavim na Wechat. To je kot Whatsapp, Twitter, Facebook, Instagram, Uber in Paypal v enem. Uporabljam pa ga zgolj za instant komunikacijo (podobno kot Whatsapp). Prek Wechata me proizvajalci obveščajo o poteku proizvodnje, datumih itd.. Takšna komunikacija poteka hitreje kot prek emaila.

Pošiljanje večjih datotek
Prepreka pri komunikaciji s kitajskimi podjetji je The Great Firewall of China, ki onemogoča delovanje številnih aplikacij, servisov in spletni strani, ki jih v Evropi in ZDA redno uporabljamo pri delu.
Na Kitajskem ne dela:
-celoten Google (torej tudi Google Drive, Gmail in Google Calendar)
-Dropbox
-Wetransfer
-Facebook
-Twitter
-Instagram

Zgornje appe in spletne strani se sicer lahko uporablja prek VPNja, ampak ni ravno zanesljivo. Tudi kitajska podjetja uporabljajo VPNje, da zaobidejo blokade, a so vedno kakšni problemi. Še posebej pri downloadu fečjih datotek, ker je hitrost prek VPNjev običajno nizka.

Zato večje datoteke naložim na lasten server prek FTPja in pošljem link za download.

Posebnosti v spletni komunikaciji
-Ne se ustrašiti, če te oseba na drugi strani ogovori kot Dear, Honey ali Handsome. Tudi če si moški in govoriš z moškim.
-Kitajska je +6 ur glede na naš čas. Lepo je bit obziren do tega in ne pošiljat sporočil prepozno. Načeloma so dosegljivi vedno, tudi ob večerih in vikendih, a tega ne izkoriščam.

Komunikacija v živo
Vsakič, ko grem na obisk na Kitajsko, mi ego poleti v nebo. Prvo srečanje se pogosto, namesto s pozdravom, začne z “Oooo, you are so handsome!”.
Spomnim se, ko sem pred leti šel na ogled proizvodnje LCD panelov in me je na dvorišču tovarne počakal Chase Chen. Bil je suhljat in po zadnji modni oblečen fant približno enakih let kot jaz. Ko me je zagledal, me je pobožal po rami, me pomeril od glave do pet in rekel “You are so handsome!”. Ko sem mu nemudoma odvrnil, da mislim, da je on bolj handsome od mene in da mi je všeč njegov stil, je vidno zardel.

Ni mi še čisto jasno, ali gre v pohvalah za flirtanje, dobrikanje, iskren kompliment ali samo naučene fraze. Načeloma so mi Kitajke fizično všeč in velikokrat jih na poslovnih sestankih tudi jaz pohvalim in jim rečem, da so lepe ali da so mi všeč. Do sedaj je bil še vsak kompliment sprejet pozitivno. Enake besede mi včasih padejo na pamet tudi na sestankih v Evropi, a jih ne ubesedim na glas.

Čeprav je svet globaliziran, smo si Evropejci in Vzhodnoazijci še vedno eksotični in zanimivi. Pred prvim obiskom sem bil prepričan, da bodo Kitajci veliko bolj zadržani, ampak že takoj je bilo jasno, da temu ni tako. Nasmeh in šale odpirajo vrata po celem svetu. Podjetnik iz Ljubljane in podjetnik iz Shnezhena sta si veliko bolj podobna in imata več skupnega, kot slovenski podjetnik s slovenskim politikom in kitajski podjetnik s kitajskim politikom.

Dvojne osebnosti
Običajno je, da ima oseba s katerim komuniciraš, dve imeni. Ne mislim dve imeni kot Luka Janez Novak, ampak dve imeni kot dve osebi. Če se nato v poslovanju kaj zatakne in naredi kakšno večjo napako, lahko eno osebo upokojijo, jo zamenjajo ali celo odpustijo in tako ohranijo obraz.

Pogosto je druga oseba kao nadrejena prvi. V enem mojem primeru je bil to Harry in Daosen. Šele po dveh letih in pol mi je skesano priznal, da za obema stoji en človek.

Obiski tovarn
Brez najmanjšega problema se je možno dogovoriti za obiske tovarn. Še nikoli nisem bil zavrnjen in vedno so mi z veseljem razkazali svojo proizvodnjo. Običajno me je sprejel lastnik, direktor ali pri večjih podjetjih VP of sales.

V spominu mi je najbolj ostal ogled Baojia Battery Technology (ki med drugim stoji tudi za blagovno znamko Mipow), ko sem iskal proizvajalca za Oivo. Med obiskov njihovih prostorov me je prišel pozdravit in stisnit roko tudi sam lastnik Baoije. Torej lastik podjetja, ki je vredno več kot milijardo dolarjev, si je vzel čas in prišel pozdravit mene, nikoga i ništa iz Slovenije.

Običajno na vsakem obisku kupim nekaj samplov končanih izdelkov, da si potem doma še podrobneje pogledam kvaliteto izdelave.

Language barrier
Ko začneš delat z nekim podjetjem, komuniciraš vedno s sales managerjem, ki večinoma govori dobro angleško. Problemi se lahko pojavijo, ko sales manager tvoja navodila prenese produktnem managerju ali v proizvodnjo. Poleg razlike v jeziku se gre še en korak dlje od vira informacij. Pri enostavnih izdelkih to ni tak problem, pri bolj kompliciranih pa ja.
Lahko se namreč dogodi, da sales manager ne razume najbolje, pa tega ne upa povedat, ali pa misli, da razume, kar si mu ti želel povedati, pa se v resnici nista razumela. V takšnih primerih zato prosim to osebo, da on meni še enkrat razloži kaj bodo naredili.

Tips, tricks and other:
-Na obiske tovarn v večjih mestih se običajno pripeljel z metrojem do najbližje postaje, potem pa nadaljujem s taksijem. Nujno si je prej natisnit naslov v kitajščini, ker je drugače skoraj nemogoče priti na pravilno destinacijo.
-Ne uporabljati Gmaila. Zelo rado se zgodi, da moraš na sestanku pregledat kakšen mail. Če imaš stvari na Gmailu, ki je blokiran, moraš do njega dostopati prek VPNja, ki dela ali pa ne.
-Kravato pusti doma.
-Kar sem napisal velja za mikro, mala in srednja podjetja. Zagotovo ne velja za finančne družbe in kakšne druge bolj formalne korporacije.