Pure Apnea Surfers’ clinic

June 16, 2017 - 4 minutes read

Koliko časa zdržiš pod vodo? Še do izpred tedna dni bi zase rekel, da manj kot minuto. Danes vem, da v resnici zdržim brez vdiha skoraj 3 minute!

Prejšnji teden sem namreč naredil Apnea tečaj preživetja (Pure Apnea Surfers’ clinic), ki mi je odprl oči v svet brez zraka. Ko sem bil majhen sem itak celo poletje tauhal školjke po Dalmaciji, a nikoli se tega nisem lotil zares.
Vse do tega tečaja, ko sem po zaslugi Vida Ogrisa k podvodnemu svetu končno pristopil bolj taktično. Z Vidom sva bila najprej tri ure v učilnici, kjer mi je zelo razumljivo razložil o osnovah dihanja, fiziologije dihal, plinih in možnih problemih oziroma pasteh apnee. Nato sva šla na Bled in ob začudenih pogledih mimoidočih turistov v plitvini izvajala vaje.

Že pred tečajem mi je Vid zagotovil, da bom na koncu dneva pod vodo zagotovo zdržal več kot dve minuti, a sem bil skeptičen, da bo to res tako. Mislil, sem si, da je to pač marketing. Po tretjem poskusu, ko me je Vid vodil točno kaj in kako moram narediti, mi je uspelo krepko preseči cilj. Zdržal sem 2 minuti in 48 sekund!
Še bolj kot navadno držanje diha, sta mi bili zanimivi naslednji dve preizkušnji:
-držanje diha, ko prej normalno izdihneš
-držanje diha, ko iz pljuč prej izdihneš popolnoma ves zrak, ki gre.

Z normalnim izdihom sem zadržal dih 2 minuti in 10 sekund, s popolnoma praznimi pljuči (oz. kolikor to pač gre), pa 1 minuto in 11 sekund. Če bi me prej nekdo vprašal, koliko mislim, da bom v teh primerih zdržal, bi rekel, da zagotovo ne več kot nekaj deset sekund.

Po statični apnei so prišle na vrsto še vaje “preživetja”. Zgledale so tako, da me je Vid držal pod vodo in vrtel v vse smeri. Podobno kot centrifuga v pralnem stroju, 30 sekund vrtenja, 10 dihanja na zraku, 30s pod vodo, 10s dihanja… skupaj dve minuti in pol. Nato je prišla na vrsto vaja, ko sem bil 30 sekund pod vodo (spet z vrtenjem), in 15 sekund nad vodo, a sem moral vmes, ko sem bil na površju, z rokami mešat vodo, kot da plavam kravl, Vid pa me je ob tem še šprical po obrazu. S to vajo sem videl kako težje je, če nisi pod vodo popolnoma miren ampak imaš povišan pulz. Nazadnje sem moral prestat še najtežjo preizkušnjo, ko nisem vedel ne koliko časa bom pod vodo, ne nad njo. Vaja je trajala skupaj pet minut in na koncu sem kar upal, da je bo čim prej konec.

Za tečaj sem se odločil, da sem se naučil osnov apnee, ki mi bodo lahko kdaj prišle prav pri veslanju. Med drugim se zdej počutim tudi bolj samozavestnega, ker vem, da lahko tudi brez vdiha zadržim sapo za več kot minuto, kar je dovolj, da bi recimo splaval izpod preobrnjenega čolna sredi morja.

Vid je bil do 2009 aktiven cestni kolesar, zadnjih pet let pa se je posvetil apnei. Na Baliju in drugod po Aziji ter v Sloveniji izvaja tečaje po šoli Pure Apnea, katere del je bil tudi moj tečaj. Naj omenim, da Vid zdrži pod vodo nekajkrat več kot jaz. A upam, da ga čim prej dohitim.

Toplo priporočam vsem kajakašem in surferjem.

Več info in kontakt: http://www.apnea-bled.com/ in https://www.facebook.com/vidogrisfreediving