Treking ob reki Krki

August 4, 2018 - 4 minutes read

Dolenjska običajno ni na turističnem zemljevidu Slovenije. Ne za tuje in ne za domače popotnike. Kar je škoda, saj ponuja ogromno kulturne dediščine in lepih kotičkov v naravi, ki so pravšnji za aktiven vikend potep. Za tretjo Malo Avanturo sem izbral pohod ob Krki. Najdaljša dolenjska reka pride na površje v Suhi krajini in je zaradi številnih kraških podzemnih pritokov  osvežujoče hladna tudi v poletni pripeki.

Pot
Žužemberk – Dvor – Soteska – Novo mesto – grad Otočec – samostan Pleterje – Kostanjevica na Krki. 2-3 dni hoje, 58 kilometrov.
Od Žužemberka do Dvora je najbolje hodit po desnem bregu reke. Pot je speljana v gozdu in po makadamskih poteh. Ni označena, zato priporočam uporabo Google Maps navigacije za hojo oz. GPS sled:
Zuzemberk-Dvor.gpx
Od Dvora do Soteska je prav tako bolje iti po desnem bregu po gozdnih poteh. GPS sled: Dvor-Soteska.gpx

Od Soteske do Straže je žal potrebno hodit po cesti, od Straže pa je do Novega mesta speljana pešpot po levem bregu. Tukaj sem na Mali Avanturi naredil napako in sem namesto po levem bregu hodil po cesti na desnem in je bilo na trenutke prometno in nič kaj prijetno.

Od Novega mesta do gradu Otočec je najbolje it znova po desnem bregu, od Otočca do kartuzije Pleterje vodi pot prek polj. GPS sled: NM-Otocec.gpx

Do Kostanjevice na Krki je nato samo še nekaj gričev od koder se razprostirajo lepi razgledi in na katerih so posijane številne zidanice. Za hitro hojo prek tega dela je potrebno največ karakterja in moči, saj se je težko upreti prijaznim domačinom, ki vabijo na samo en kozarček. GPS sled: Pleterje-Kostanjevica.gpx

Znamenitosti vredne ogleda

Grad Žužemberk, ostanki (velike) železarne in žage v Dvoru, v Soteski je mogoče od znotraj pogledati ruševine gradu in se sprehodit do Hudičevega turna, Breg v Novem mestu, Grad Otočec, kartuzijanski samostan Pleterje (možen je ogled gotske cerkve in muzej na prostem, drugo je zaprto za javnost), Galerija Božidar Jakac in Forma Viva v Kostanjevici na Krki ter Krakovski gozd pri Kostanjevici.

Logistika
Priti do Žužemberka ni tako enostavno, še posebej ne v času šolskih počitnic, ko so avtobusne povezave zares redke. Najlažje je oditi na pot z dvema avtomobiloma.

Zahtevnost
Pot je lahko. Edini vzpon je med samostanom Pleterje in Kostanjevico na Krki.

Spanje
V Žužemberku in Kostanjevici na Krki je mogoče prespati v sobah ali penzionih, v Novem mestu pa tudi v hotelih in hostlih. Od Krki so kampi, prav tako pa je veliko prostorov kjer je možnost postaviti šotor in prespat na divje.

Hrana in voda
Ob poti je veliko gostiln in trgovin.

Uporabljena oprema
Obutev: lahki pohodni čevlji Proalp Kofce.
Obleke: poletje lahke in zračne.
Druga oprema: šotor, spalna vreča, podloga za spanje, pohodne palice, čelna svetilka, zemljevid, kompas, gorilnik, mobilni telefon, razkužilo za roke.