Planinski čevlji Kanin – Proalp

June 26, 2018 - 2 minutes read

Vsake toliko dobiš v roke izdelek, za katerega je že na prvi otip in pogled jasno, da je plod dolgoletnega znanja, izkušenj in izbire pravih materialov. Enega takšnih sem preizkušal na Mali Avanturi po Velebitu.

Gre se za pohodne čevlje Kanin tržiškega Proalpa. Z njihovimi čevlji sem se prvič srečal lani pozimi, ko sem kupil Retro model za hojo po ljubljanski plundri. Z lastnikom in gonilno silo Proalpa, Matejem Slaparjem, sva se zapletla v pogovor in takoj je bilo začutiti njegovo strast do obutve. Beseda je dala besedo in po velebitskem slemenu so me nosili njihovi visoki pohodni čevlji Kanin.

Sicer je Premužićeva steza položna, a je praktično vsa kamnita in je zato treba biti opreznejši v koraku. Čeprav se na videih in fotografijah zdi, da so Male Avanture eno samo lahkotno pohajkovanje, sem v resnici nosil 25 kilogramski nahrbtnik.

Čevlje sem dobro shodil (brez enega žulja) že pred Malo Avanturo s sprehodi na Šmarno goro. Nisem ravno strokovnjak za obutve, a v zadnjih štirih letih sem preizkusil že nekaj različnih višjih gorskih čevljev. Razlika med ostalimi in Kaninom, je bila v občutku mehke varnosti. Korak sem imel trden, brez opletanja in dobro zaščiten od ostrih apnenčastih velebitskih skal. Obenem sem imel občutek, kot da bi hodil v športnih copatih. Levo-desno trdno, v prepogibu pa prožno, da je bila hoja v užitek.

Na delih poti sem imel tudi sneg, ki skupaj z gladkimi apnenčastimi skalami ni najbolj prijazen za pohodnike. Čevlji imajo Vibram New Winkler podplat in so se zelo dobro odrezali tudi na tem terenu.

Proalp je znan po naravnih materialih, predvsem usnju, ki se pod rokami mojstrov spremeni v vrhunski izdelek. Tudi ne morem mimo sentimentalne komponente dejstva, da so narejeni v Sloveniji in to ne za tekočim trakom. Proalp ima lastno trgovino v Planetu Tuš Kranj, kjer je na ogled celotna kolekcija in predvsem strokovno svetovanje.

Cena modela Kanin je 193€.