Proizvodnja na Kitajskem – Kako začeti in najti partnerje?

May 11, 2017 - 7 minutes read

Imaš idejo/prototip fizičnega produkta, pa ne veš kako ga začet proizvajati? Stvari so veliko bolj enostavne, kot se zdi na prvi pogled. Časi, ko so si lahko samo večja podjetja privoščila masovno proizvodnjo in smo bili majhni s.p.-jevci primorani ostati v domeni rokodelstva, so že zdavnaj mimo. Danes lahko na zelo enostaven in kontroliran način poiščeš partnerja za masovno proizvodnjo svojih izdelkov. Napisal sem serijo člankov, v katerih sem predstavil kako celoten proces deluje na Kitajskem. Na kaj je treba paziti, trike kako privarčevati denar in druge “šolnine”, ki sem jih jaz že plačal.

Zakaj bi kdo verjel temu, kar pišem?
Na Kitajskem sem začel proizvajati leta 2012, ko sem v Shenzhenu začel delati plastične obeske za ključe v obliki kajaka.

Na daljavo sem vzpostavil celoten proizvodni proces, v katerega so vključena 4 podjetja. 2014 sem poiskal partnerja za proizvodnjo elektronskega produkta (Oivo), ki pa nato ni prišel do masovne proizvodnje.

Poslujem tudi s proizvajalci v optični industriji in trenutno s kitajskim partnerjem razvijamo najlažji kajak na svetu.

V osnovi lahko izdelek proizvedeš na dva načina:

1. Najdeš eno podjetje in se z njimi zmeniš, da naredijo celoten produkt. V tem primeru se vedno pogovarjaš samo z njimi, plačuješ samo enemu in ni potrebno vzpostaviti proizvodnega procesa. Za to seveda plačaš višjo ceno, saj bo to podjetje klicalo, komuniciralo in sodelovalo s podizvajalci in si bo za to vzelo določen procent. S samo enim partnerjem nosiš vsa jajca v eni košari. Tak način proizvodnje je zelo dober za tehnološko zahtevnejše produkte. 

2. Najdeš različne proizvajalce za vsak del svojega izdelka posebej. Vsakemu daš proizvesti tisto, na kar se spozna. Najti moraš različne proizvajalce, se z vsakim posebej dogovoriti, vsakemu posebej plačati, organizirati pošiljanje od enega proizvajalca do drugega in vzpostaviti celoten proizvodni proces. V tem primeru imaš večji nadzor nad produktom, običajno nižjo ceno in tveganje, da bi s propadom enega podjetja vse šlo k vragu, je manjše. Ta način je primernejši za enostavne izdelke.

Kako najti konkretnega proizvajalca?
Konkretnega proizvajalca najdeš najlažje tako, da pogledaš kaj podobnega že nekdo dela. Sam se za to poslužujem Alibabe, na kateri imam zelo dobre izkušnje. Na tem portalu svoje produkte predstavljajo proizvajalci in trgovci na debelo.

Kaj je potrebno paziti pri izbiri proizvajalca?
Da je podjetje Onsite checked. To pomeni, da je bilo podjetje pregledano s strani tretje osebe, to je enega izmed certifikacijskih zavodov ali Alibabe same. Na predstavitveni strani podjetja je v določenih primerih mogoče te reporte tudi prenesti in pogledati.
Če uporabiš filter Assessed supplier v Alibabinem iskalniku to ni najboljše, ker se prikažejo samo tista podjetja, ki so bila verificirana s strani certifikacijskih zavodov, tista, ki so bila s strani Alibabe, pa ne. Če so bila verificirana (Onsite Checked),  s strani Alibabe, je to običajno že dovolj dober znak, da je družba OK.

Ikona za Onsite Check

Vedno delam direktno s proizvajalci (Manufacturer) in ne s posredniki (Trading Company). S tem se ognem eni plasti komunikacijskega šuma, hitreje se zmenim in tudi ognem se posredniški proviziji. Vsako podjetje ima na svoji predstavitveni strani napisano, če je Manufacturer ali Trading Company (ali oboje). Če ima napisano samo Trading Company oz. če je preko fotografij ali Supplier Assesment Reporta razvidno, da podjetje nima lastne proizvodnje, z njimi ne delam.

Konkreten primer
Recimo, da želiš izdelati neko posebno kovinsko flaško za kavo, ki bo posebne oblike/barve/design/s posebnim zamaškom ali nekaj podobnega.

1. V iskalnik Alibabe vpišeš “metal water bottle”.

2. Klikneš na vsako podjetje posebej in pogledaš kdo je proizvajalec in kdo trgovec.

Trading Company in Onsite checked

Manufacturer in Onsite Checked

3. Začneš chat, pošlješ mail ali pošlješ sporočilo preko Wechata (o tem več v naslednjih prispevkih) in se začneš menit.

4. Izbereš 3 podjetja, ki se ti zdijo najboljša in jih prosiš za ponudbo (Quote). Moji kriteriji za izbiro v tem stadiju so odzivnost, izgled izdelkov, ki jih že proizvajajo in znanje angleščine.

5. Izbereš podjetje z najboljšim Quotem in pogoji ter naročiš sample (to je odvisno od izdelka).

6. Pogajanja.

7. Začnete s proizvodnjo.

Kaj je dobro imeti v mislih preden se začneš pogovarjat o proizvodnji:

Dobrodošlo je, da se ti približno sanja na kakšen način se izdelek, ki ga želiš, proizvede. To najlažje najdeš na Youtube tako, da poiščeš ime izdelka in dodaš “how it’s made”.
Imeti jasno predstavo kako se bo uporabljal izdelek. To namreč diktira iz kakšnega materiala bo narejen. Ali bo steklen, plastičen, kovinski… Ali mora biti iz posebnega materiala?
Imeti moraš 3D model, skico, tehnično risbo ali fotografijo in dimenzije produkta, ki ga želiš. Na podlagi ti bodo naredili ponudbo.
Za kakšno ceno misliš, da lahko prodaš izdelek končnemu kupcu. Čez palec računaj na vsaj 3x proizvodna cena. Čim več, tem boljše.
Ne podcenjevat kitajskih podjetij. Verjetno imajo veliko več izkušenj kot ti.