Zimsko plavanje v morju in na Bledu

March 12, 2013 - 2 minutes read


Foto: Igor Zaplatil/Delo

Ponavadi kopalno sezono odprem, ko morje preseže 23°C, a letos sem naredil izjemo, plaval sem v hladnemu morju in se udeležil Pokala Bleda v zimskem plavanju.
Sem zelo zmrzljiv človek, tudi smučat sem nehal zato, ker mi mraz ni bil všeč. Rad imam japonke in kratke hlače, ne pa nešteto slojev oblačil, ki obisk stranišča pretvorijo v pravo vzdržljivostno preizkušnjo.
Za Pokal Bleda v zimskem plavanju sem se nekajkrat pripravljal v morju, ki je imelo takrat 9°C. Prvi občutki so bili grozni, kot da bi me nekdo z iglami prebadal skozi telo. Psihično nisem bil pripravljen in mislil sem, da bo laže. Prvi poskus je bil zato v stilu “touch and go”.

Naslednje kopanje je bilo že daljše, nekaj zavesljajev sem naredil in potopil glavo pod vodo. Postalo mi je slabo in začelo se mi je vrtet. Ustrašil sem se, da ne bom mogel priti ven in da sem naredil zelo neumno stvar, ki bi me lahko stala glave. Na srečo je bilo vse vredu, a glave naslednjič nisem več držal toliko pod vodo.
Za tekmovanje na Bledu se je navdušil tudi Matej Golob, ki mu je bilo to sploh prvo srečanje z mrzlo vodo. Ko sva pomolila roki v jezero (3°C), sva oba za nekaj minut ostala brez besed. “V taki vodi naj bi plavali? Ajej. Nisem čisto dobro premislil tega.”

Na srečo sem se lahko pred plavanjem toliko umiril, da sem kontroliral dihanje in mi teh 50m ni bilo težkih. Ko sem prišel ven sicer nisem mogel čisto dobro govorit, ker so mi ustne mišice malce otrpnile, ampak bilo je vredno. Padla je srebrna medalja :).

Lepa izkušnja, ki jo priporočam vsakemu.

Tags: , , , , , , , ,