Vremenska napoved za morje – kajak

September 4, 2010 - 3 minutes read

Eskimi že zdavnaj je lovijo več iz kajakov, ampak so se modernizirali in imajo motorne čolne. Tehnologija napreduje in zakaj tega ne bi izkoristili?

Za morsko kajakaštvo je zelo pomembna dobra vremenska napoved. Leta 2004 je med Cresom in Plavnikom utonil izkušen kajakaš, ki ga je presenetila  burja. Jadransko morje je načeloma vremensko predvidljivo, vendar situacije ne moreš vedno predvideti na oko. Spomnim se pred nekaj leti na Kaknu pri Kaprijah, ko je iz čistega mira zapihala orkanska tramontana. Veter je prišel do največje moči v vsega parih minutah. Zadaj na ladji smo imeli privezan 3 metrski gumenjak s plastičnim dnom in na njem težko, 9.9KM štiritaktno Yamaho. Kot za šalo je čoln vzdignilo v zrak in ga prevrnilo nazaj v morje. Nekaj jadrnic se je nasukalo in vsi smo bili malce prestrašeni. Takega nenadnega vetra ni nihče pričakoval in nobenih znakov ni bilo, da bi ga lahko predvidel. Če pa bi spremljali numerično napoved vetra, bi zagotovo videli, da se nekaj približuje.

Na svojem potovanju sem uporabljal več različnih spletnih strani, preko katerih sem zjutraj in zvečer pogledal napoved vetra.

Za Hrvaško sem uporabljal ALADIN (Aire Limitée Adaptation dynamique Développement InterNational), na podlagi katerega se računa dinamična adapatacija moči vetra za štiri regije, Istra in Kvarner, Zadarsko področje, Splitsko področje in okolica Dubrovnika. Resolucija napovedi je 2-2,5km in podatki se obnavljajo ob polnoči in ob poldne po UTC, na strani meteo.hr pa so dostopni po približno šestih urah. Časovno so razdeljene karte po 3 ure.

Za Črno goro, Albanijo in Grčijo pa sem uporabljal Superforecast napovedi od windfinder.com. Resolucija napovedi je 12km in razmere je možno opazovati v enournih presledkih. Napoved se računa štirikrat na dan, ob 4, 10, 16 in 22 po UTC.

Z obema napovedma sem bil zelo zadovoljen in večinoma so vremenoslovci zadeli bistvo. Tu in tam je bila seveda kakšna lokalna izjema, a temu se pač zelo težko izogneš. Važno je, da dobiš en splošen občutek kako bo, da se lahko temu primerno pripraviš. Če boš imel veter v hrbet obtežiš malo bolj premec kajaka, če boš veslal v valove, pa težje stvari spraviš v zadnji konec, da se bo kajak lažje dvigal na valove.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,