Video zaradi katerega mi bohinjski župan grozi s kazenskim pregonom

March 21, 2016 - 4 minutes read

EDIT (6.4.2016, 09.01): Vimeo je ugodil naši pritožbi in zavrgel zahtevek ATM elektronik. Video znova streamamo iz Vimea.

EDIT (24.3.2016, 11:57): Franc Kramar je za Slovenske novice potrdil, da me bo tožil zaradi kraje in prireditve posnetka ter za blatenje dobrega imena bohinjskih svetnikov.

EDIT (18.3.2016, 18:16): čez dan so se znova ponovili neupravičeni pritiski za umik videa. Kljub temu, da se zavedajo, da ne kršimo avtorskih pravic, so sprožili postopek na Vimeu. Ta je posnetek umaknil in sedaj ga streamamo iz lastnega strežnika.

Zaradi tega videa (original je posnel ATM elektronik) mi župan Bohinja Franc Kramar grozi s kazenskim pregonom.

V bohinju so se odločili, da bodo zaračunavali veslanje po jezeru. Kajakaši, suparji in kanuisti smo se zbrali in uprli takšnemu izkoriščanju ter monetizaciji javnega dobra. Po protestu smo se začeli pogovarjati z županom in svetniki, a so v četrtek pogovori propadli. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da tako koalicija kot opozicija v občinskem svetu nista pripravljeni spremeniti odloka. Nato smo objavili video Best of…, v katerem so zbrani najboljši argumenti bohinjskih svetnikov za zaračunavanje veslanja.

Ker jih je sram lastnih besed, so začeli groziti s tožbami in sodišči. Najprej me je poklical g. Arih, prokurist ATM elektronik d.o.o., ki snema seje  za Občino Bohinj. Rekel je naj video iz Facebooka umaknem. Če ne, pa da nas/me bo tožil zaradi kršitve avtorskih pravic. Od nekoga, ki se profesionalno ukvarja z video materialom, bi pričakoval, da pozna licence pod katerimi videe daje na uporabo drugim.

Screenshot 2016-03-18 16.28.52

Posnetek 8. seje občinskega sveta občine Bohinj, katerega povzetek smo objavili, je bil objavljen pod Creative Commons BY licenco, ki pravi, da je možno video obdelovati in spreminjati ter uporabljat v nekomercialne namene. Poleg tega pa so tej posnetki že po definiciji informacije javnega značaja. Zaradi tega s povzetkom nismo kršili avtorskih pravic. Takoj po tem so licenco spremenili, a to ne spremeni ničesar.

Ker videa seveda nismo umaknili (v tem času si ga je ogledalo več kot 7000 ljudi), je Matjaž Arih našo objavo prijavil Facebooku, ki jo je nato izbrisal. Žal se Facebookov algoritem ne ozira na to ali so navedbe resnične ali ne.

Vmes me je tudi poklical župan Bohinja Franc Kramar in mi rekel, da sem šel predaleč. Rekel mi je da me bo tožil in kazensko preganjal zaradi kraje avtorskega dela in organizacije nelegalnega protesta. Za nameček pa še dodal, da sem kreten. 

Takšni pritiski me ne ganejo in ne morem se načuditi, kako si lahko politik dovoli groziti in ustrahovati s kazenskim pregonom. Očitno je bohinjske veljake resnično sram, da lahko vsi vidimo in slišimo na kakšen način sprejemajo odloke, ki nam omejujejo uporabo javnega dobra, ki je last nas vseh.