Veslanje po Savi – Mala Avantura s kislim koncem

June 1, 2017 - 3 minutes read

Tretja letošnja Mala Avantura se ni izšla po načrtih. Namesto v Zagrebu se je končala v Ježici, vsega tri kilometre po štartu iz Tacna na severozahodu Ljubljane.
Ker je Sava med Ljubljano in Zagrebom 99,9% ravna in je brzic zelo malo, sem se na pot odpravil s morskim kajakom. Ker z morskim kajakom ne moreš na divjo vodo, oziroma vsaj jaz tega ne znam, sva se s Sinišo ustavila pred Ježiškimi brzicami in začela s kopenskim prenosom kajaka. Brzic je vsega skupaj nekaj deset metrov, ne več kot 30, in celoten postopek je običajno precej enostaven in veliko lažji kot prenašanje okoli hidroelektrarn.
Vse bi bilo v redu, če mi ne bi spodrsnilo. Ravno pred prvimi skalami sem zgrmel v vodo in s samo potegnil še kajak in Sinišo. Ker ima hudič mlade, je imel Siniša okoli vratu kamero, ki se je s tem poslovila v večna lovišča.

Žal jo je tudi kajak odnesel slabo. Tok ga je postavil direktno prečno med dve skali in kljub najinim huronskim naporom, vrvem in vzvodom, ga nisva mogla spravit ven. Kmalu je tudi rečna gladina narasla (verjetno so dvignili zapornice na zgornji hidroelektrarni zaradi Evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu), je bilo jasno, da je tudi s kajakom konec.

Na pomoč nama je priskočil Urban Štebljaj in po dolgih sedmih urah trdega boja smo kajak, poln zlomov in lukenj, končno osvobodili primeža reke. Mihaela iz SUP kluba pa naju je prijazno prišla iskat in odpeljala nazaj na veslaški klub na Livado.Pritisk vode je bil tako močan, da je prebilo vse notranje stene kajaka in odplaknilo pokrove ter nekaj druge opreme. Na srečo se nisva poškodovala, stradale so le stvari, ki se jih da znova kupiti. Sponzor Malih Avantur je Zavarovalnica Sava, a kajaka nisem imel zavarovanega. Pred tem mi ni na kraj pameti padlo, da bi ga zavaroval, ker sem živel v nekem prepričanju, da se mi to ne more zgodit, oz. sploh pomislil nisem, da lahko en tak nesrečen zdrs naredi za tri tisoč evrov luknje v denarnici. Šolnina za prihodnost.