Test: Športna kamera Sony X1000VR 4K Action Cam

August 17, 2016 - 7 minutes read

Na prvi Mali Avanturi, tridnevni pustilovščini po Kočevskem rogu, sem v sodelovanju s Harvey Norman testiral najboljši Sonyjev model športne kamere Action Cam FDRX1000VR, ki snema v 4K. Uporabljal sem jo v različnih pogojih, od močnega poletnega sonca pri ogledovanju zapuščenih vasic kočevskih Nemcev, do nevihte, naliva in slabe vidljivosti v rajhenavskem pragozdu. Izkazala se je za super zmogljivo igračo.

Sony

Foto: Siniša Glogoški

Dizajn
Prvo, kar mi je padlo v oko, je bila drugačna oblika športne kamere, kot sem je navajen. Sony Action Cam je podolgovata in ozka, kar jo naredi prijazno za držanje v roki (brez problema sem jo čvrsto in stabilno držal s tremi prsti). Upravlja se s tremi gumbi, Rec na zgornji strani, Prev in Next na strani, ki so dobro narejeni. Predvsem glavni gumb, za začetek snemanja na zgornji strani, je večji in dovolj velik, da ga lahko človek enostavno zatipa in pritisne.

Sony 1000VR 4K Action Cam

Sony 1000VR 4K Action Cam

Gumbi delajo dobro tudi v podvodnem ohišju. Gumb Rec je na ohišju precej izbočen in je zato kamero zelo enostavno prižigati in ugašati, kar pa po drugi strani pomeni, da se kamera lahko tudi sama bolj enostavno prižge, ko jo imaš v žepu ali nahrbtniku. Meni se je to zgodilo prvi dan nekajkrat, a na srečo so pri Sonyju to predvideli in ohišju dodali še zatič Hold, s katerim lahko zavaruješ glavni gumb, da se kamera ne bi po naključju prižgala in spraznila baterije.
Na spodnji strani je na sami kameri, kot tudi na ohišju, že navoj, da sem kamero lahko pričvrstil na običajen tripod. Pogrešal pa sem, da v osnovnem paketu ni bilo zraven nastavka, ki bi omogočal vertikalno nastavljanje kota snemanja.
Podolgovata in ožja oblika kamere mi je všeč tudi zato, ker je bilo zelo priročno, da sem, ko nisem snemal, kamero imel kar v žepu in me ni motila pri hoji.

Video in fotografije
Kot se spodobi za kamero takšnega cenovnega ranga, je kvaliteta slike zelo dobra. Snema v 4K, vendar glede na to, da je današnji standard za online videe Full HD (1080p) in da bomo posnetke iz prve Male Avanture uporabljali za videe na internetu, nisem snemal v 4K ampak 1080p 120fps in 60fps.

Neobdelana fotografija.

Neobdelana fotografija.

GPS
Zelo mi je všeč, da ima kamera že vgrajen GPS, ki avtomatsko shranjuje podatke o vsakem posnetku in fotografiji. S programom PlayMemories za domače računalnike lahko čisto enostavno posnetkom dodamo še GPS statistiko. To bi znalo bit priročno tudi pri pohajkovanju v mestu, ker ti kamera že sama avtomatsko beleži pozicijo na kateri narediš fotografijo ali video.

Zvok
Na sprednji strani sta dva stereo mikrofona, kar pomeni, da je zvok zelo dober. Že sama kamera, brez podvodnega ohišja, je splashproof, kar je fantastično za snemanje v rahlem dežju, ker z ohišjem, tako kot pri vsaki športni kameri, izgubiš kvaliteto zvoka.

Baterija
Najbolj me je impresioniralo dejstvo, da baterije ni hotelo zmanjkati. Snemal sem in snemal, a po treh dneh snemanja (velikokrat prižgana in ugasnjena kamera, 37 min snemanja v 1080p 120fps in 36 fotografijah z vključenim GPSom in nekajkratno povezavo na WiFi), je kamera še vedno kazala četrtino baterije. Zraven sem imel tudi običajno zunanjo baterijo in micro USB kabel, s katerim bi kamero lahko napolnil, ampak ni bilo potrebno.

Povezovanje
Kamera se lahko preko WiFija poveže z daljinskim upravljalnikom ali pametnim telefonom. Z daljincem lahko upravljamo kamero in gledamo sliko na majhen barvnem LCD zaslonu. Prek daljica se da tudi spreminjati nastavitve, a je odzivnost bolj slaba (odzivnost same slike je dobra) in zna včasih bit frustrirajoče. Je tudi priročna rešitev za vse tiste, ki kamero postavimo na stativ ali skalo in se snemamo sami. Na sprednji strani kamere namreč ni lučke, ki bi kazala, da kamera snema, na daljincu pa to vidiš enostavno. Upravljalnik pride kot zapestnica, a sem si ga snel in ga nosil v žepu, ker je za moj okus malo prevelik za nošnjo na zapestju. Prek njega se da tudi pregledovati posnete videe in fotografije.

Na pametni telefon se lahko povežeš z dvema aplikacijama, PlayMemoires in Action Cam. Vsaka kamera ima svoj password, ki je potreben za povezavo in zna se zgodit, da javi napako, da geslo ni pravilno, če so v bližini druga premočna WiFi omrežja, a v naravi deluje brez problema.
Z aplikacijo PlayMemoires je bilo veliko lažje spreminjati nastavitve kamere, z Action cam pa se lahko že na telefonu montira lepe videe. Tega nisem poizkusil na Roški, ampak doma, ker v Kočevskem rogu praktično ni bilo signala za telefon, da bi lahko posnetke objavljal.

Cena: 549,99€ za model FDRX1000VR (z daljincem).

Ocena
Zelo zmogljiva kamera z vsemi naprednimi funkcijami za vse uporabnike. Glavna prednost se mi zdi, da je že sama kamera odporna na dež/sneg, kar skupaj z dobrima vgrajenima mikrofonoma pomeni, da je zvok na posnetkih nadpovprečno dober.