Test: Nikon D3400

November 5, 2016 - 3 minutes read

Odkar je mobilni telefon postal nepogrešljiv del mojega vsakdana, redkeje uporabljam fotoaparat. A vsakič, ko vzamem v roke zrcalno refleksni aparat, se takoj spomnim, da se telefon ne more primerjati s pravim DSLRjem.

nikon2

Foto: Siniša Glogoški

Na nočnem pohodu na Nanos sem ponovno imel v rokah Nikonov D3400, ki je vstopni model v svet zrcalno refleksnih aparatov, kar pomeni, da je manjši in lažji, a še vedno zmogljiv, kar je idealna kombinacija za pohode in daljše aktivnosti v naravi.

nikon1

Foto: Siniša Glogoški

Praktičnost

Priznam, da večino fotografij naredim z iPhonom, ker je pač vedno pri roki, enostaven za uporabo in podnevi dela relativno dobre posnetke. V preteklosti sem imel kar nekaj Nikonovih večjih DSLR fotoapratov, a sem jih v zadnjih letih nekoliko opustil, ker mi niso bili tako praktični za nošnjo. A ravno to je prednost D3400. Aparat je tako majhen, da me na vzponu na Nanos ni motil, ni mi bil pretežek in sem ga zato lahko nosil brez problema za vratom. Na predelih, kjer je bilo nekaj več plezanja, sem ga skril pod jakno, da ni udarjal po skalah. Grip pa je še vedno dovolj velik, da aparat ni neroden za držanje v roki.

nikon4

Foto: Siniša Glogoški

Kvaliteta slike
Dandanes so vsi Nikonovi fotoaparati zelo dobri. Pomembna sta znanje in občutek fotografa, ker že vsak Nikonov DSLR fotoaparat dela vrhunske fotke. DX senzor s 24,2 milijoni pixlov pač naredi svoje. Tudi za snemanje videov v 1920 x 1080 (Full HD, 60fps) se obnese zelo dobro.

nikon5

Foto: Siniša Glogoški

Povezava na telefon
Nikon D3400 uporablja Bluetooth Low Energy (BLE) prek katerega se lahko zelo enostavno in zanesljivo poveže na pametni telefon prek aplikacije Nikon Snapbridge. Tako lahko fotografije brez komplikacij preneseš na svoj telefon in jih objaviš na Facebooku, Twitterju in drugih socialnih omrežjih. Kvaliteta fotografij z DSLR fotoaparatom je še vedno daleč boljša od tistih narejenih s pametnimi telefoni. V slabših svetlobnih pogojih pride to še posebej do izraza.

nikon3

Foto: Siniša Glogoški

Cena: 629,99€ za NIKON D3400 in objektivom 18-55 pri Harvey Norman. Zraven dobiš še brezplačno dostavo.

Ocena
Zelo dober, praktičen in ugoden vstopni DSLR, ki je še posebej dober za hitro posredovanje fotografij iz aparata na telefon.