Test: Fitbit Blaze

September 9, 2016 - 7 minutes read

Sem aktiven človek in do pred kratkim sem zviška gledal na razne merilce korakov in druge moderne produkte, ki naj bi izboljševali življenje. Skesano priznam, da sem si premislil. Najprej sem začel nosit Fitbit Alto, kasneje sem prešel na Blaze, ki sem ga tudi testiral na trekingu po Kočevskem Rogu.

Fitbitsonce

Foto: Siniša Glogoški

Siniša, snemalec s katerim delava Male Avanture, je skeptik do vseh novih stvari. Ima brado, a pravi, da ni hipster. Na treking se je odpravil v bombažno majici, ker se mu tehnično športno perilo zdi preveč moderno in nepotrebno. Ko sem mu za Roško pešpot posodil svojo Fitbit Alto, je najprej nekaj zamomljal, da on tega ne rabi. Šele ko sem mu rekel, da enostavno morava uro testirat, se je sprijaznil, da bova tri dni na zapestju nosila dve izmed najnovejših pogruntavščin iz sveta pametnih produktov. A glej ga zlomka, že po nekaj urah je pridno tapkal po zaslonu in gledal koliko korakov je prehodil. Zvečer pa se je že bahal, da jih je naredil sto več kot jaz in da naj ne bom tako len. Ko mi je na koncu Roške vrnil merilnik, je bil kar malo žalosten.

Fitbit Blaze, ki ga nosim zadnje dva meseca, je pameten merilnik aktivnosti (activity tracker), ki je namenjen kvantifikaciji aktivnosti, a ne samo športnikom, temveč vsem, ki se vsaj malo migamo oz. imamo plan začeti.

Kaj meri?
Blaze šteje prehojene korake in kilometre, meri srčni utrip, porabljene kalorije, premagano višino in spremlja spanje.

Ura
Na izgled je ura lepa. Upravlja se jo s touchscreenom in tremi gumbi. Zaslon na dotik deluje brez problema tudi, ko je moker. Blaze ni waterproof, z njim ne smeš skakat v morje, a je odporen proti dežju. Skozi Rajhenavski pragozd sem hodil v takšni nevihti, da sem bil bolj moker kot takrat, ko sem se kopal sredi Atlantskega oceana. In tako par ur. Blaze je preživel brez problema.

fitbitwet

Foto: Siniša Glogoški

App
Statistiko lahko spremljaš na sami uri, preko aplikacije na telefonu ali na računalniku na spletni strani proizvajalca. Zalotim se, da čez dan večkrat pogledam na uro za število korakov, zvečer pa jo redno povežem s telefonom in v aplikaciji pogledam celotno statistiko.

Blaze sam prepozna kdaj začneš z neko aktivnostjo in jo avtomatsko beleži. Prav tako spremlja spanje in njegovo kvaliteto.

statistikaindashboard

Zabavna stvar je tudi tekmovanje s prijatelji. V aplikaciji lahko dodaš ljudi, s katerimi deliš tvoje število narejenih korakov in prej ali slej začneš tekmovat, kdo jih naredi več. Ampak v prijetnem smislu, bolj zabava kot karkoli resnega.

Povezovanje, GPS, merilnik utrupa
Odraščal sem v dobi Bluetootha 1.0 in to mi je globoko v kosti vgradilo strah pred modrim zobom. V starih časih je namreč Bluetooth porabil toliko baterije, da mi niti slučajno ni padlo na misel, da bi ga pustil prižganega na telefonu. Težko se mi je bilo privaditi, da je novejši standard Bluetootha dejansko zelo učinkovit in da mi ne bo spraznil baterije. Blaze uporablja Bloetooth 4.0, kar pomeni, da porabi izredno malo energije. Ura nima notrnanjega GPSa, ampak uporablja tistega na telefonu, s katerim se poveže prek Bluetootha. To je pametno, ker tako sama ura ne porabi veliko energije in jo je potrebno manjkrat polniti. Povezava s telefonom je dobra, GPS v telefonu pa je tudi že odlično razvit. Edina slabost tega je, da moraš za GPS sled svoje aktivnosti s sabo imeti telefon. A kam pa danes sploh še gremo brez njega?

Excerciseresized

Merilnik srčenga utripa, ki je nameščen na spodnji strani ure, dela dobro. Uporabljal sem ga večinoma samo do pulza 120 utripov na minuto in zdi se, da je točen. Ne bi pa z njim delal natančnih treningov, kjer bi recimo bilo nujno, da imam utrip med 150 in 155.

Pri Blazeu mi je zelo všeč, da ni pametna ura v splošnem pomenu, ampak je narejena za merjenje aktivnosti. Nanjo ne prihajajo tviti, FB notifications ali maili. Lahko si nastaviš opozorila o telefonskem klicu, SMSih in dogodkih v koledarju, a sem si vse izključil, da me ne moti.

Baterija
Presenetilo me je, da baterija zdrži med 5 in 7 dni. Uro med spanjem dam dol, tako, da mi ne meri vedno tudi spanca, kar prihrani nekaj baterije. A tudi s tem merjenjem baterija zdrži 5 dni normalne uporabe.

Cena: 229,99€ pri Harvey Normanu.

Ocena
Glede na ves hype o pametni napravah, sem bil na začetku skeptičen, če bi mi statistika gibanja pomagala dvigniti kvaliteto življenja. A mi ga je. So dnevi, kot recimo danes, ki jih v celoti preživim za računalnikom. Sedim ure in ure, brez da bi naredil par korakov. V takšnih primerih, ki jih ni malo, mi Fitbit enostavno pokaže, da se nisem skoraj nič premaknil in nimam izgovorov, da ne bi zvečer šel na daljši sprehod.