SUP veslanje po Dravi – vodič

October 16, 2016 - 4 minutes read

2. Mala Avantura v sodelovanju s Harvey Norman.

SUP je (lahko) zelo enostaven šport. Z napihljivo desko, nekaj suhimi vrečami in dobre volje, se da iti na zelo lepe avanture. Konec septembra sem se odpravil in Dravo in jo v dveh dnevih preveslal od meje do meje.

zemljeviddravaveslanje

Osnovno
Drava je naša najbolj vodnata reka, a to ne pomeni, da je hitra. Primerna je za vse veslače, tudi začetnike. Razdeljena je na dva dela, od avstrijske meje do Maribora in od Maribora do hrvaške meje. Prvi del je skoraj stoječ, reka je lena in zelo počasna, saj je na njej sedem hidroelektrarn, ki jo zajezile. Drugi del, od Maribora do Ptuja, čez ptujsko jezero in nato do slovensko-hrvaške meje, pa teče po stari strugi, kjer se najdejo tudi manjše brzice, reka je hitrejša in prijetnejša za veslanje.

_mg_9132

Foto: Siniša Glogoški

Zahtevnost
Drava je primerna tudi za začetnike. Brzice so majhne, le ponekod med Mariborom in Ptujem je potrebno paziti, ker na nekaterih ovinkih teče malce hitreje in se nad strugo vijejo veje, ki jih je treba obiti.

Hrana in voda
Dobra stran Drave je, da so ob njej številne vasice in mesta, v katerih se je moč ustaviti za kosila in večerje ali skočiti v trgovino. Zato ni potrebno s seboj jemati pretiranih količin hrane. V Mariboru priporočam kavo v Vodnem stolpu, ker je SUPe, kajake in kanuje možno privezati kar ob kavarni in skočit na jutranji kapučin z rogljičkom. V Rušah in okolici Maribora je mogoče tudi naročiti dostavo hrane (Gurmanček Ruše).

Spanje

Ob reki je veliko mest kjer je mogoče potegniti SUP na breg in prenočiti. S Sinišo sva prenočila ob domu Ribiške družine Ruše.

_mg_9432-1

Foto: Siniša Glogoški

Elektrarne
Hidroelektrarne so zagotovo najbolj nevšečen del poti, ker jih je treba obiti po kopnem. Na žalost ni narejenih izhodov in vhodom v reko. Mestoma je zato potrebno tudi plezati in se spustiti po strmini, da se pride nazaj na vodo.

dji_0021-mov_000121154

Foto: Siniša Glogoški

Kako mimo elektrarn:
HE Dravograd: prehod po levem bregu.
HE Vuzenica: prehod po desnem bregu.
HE Vuhred: prehod po desnem bregu.
HE Ožbalt: prehod po levem bregu.
HE Fala: izhod na levi breg, nato prečenje po cesti, ki pelje čez jez, na desno stran.
HE Mariborski otok: prehod po levem brego.
HE Melje: prehod po levem bregu in nato spust prek zidu in nasipa navzdol do reke, takoj za elektrarno.
HE Markovci: prehod po desnem bregu.

Delavci na elektrarnah so zelo prijazni. S Sinišo sva na HE Vuzenica in HE Vuhred pozvonila na vratih, da so nama odprli prehod skozi dvorišče, da se nama ni bilo treba plazit naokoli.

Video

Zakaj ne bi preveslal Drave? 2. Mala AvanturaImas kaksen pameten razlog, zakaj ne bi preveslal ene reke?

Video 2. Male Avanture.

Posted by Marin Medak on Tuesday, October 11, 2016

Video: Siniša Glogoški

Uporabljena oprema
Napihljiv SUP Sipaboards in aluminijast kajak Osagian
Foto oprema: GoPro HERO Session, iPhone 6, Canon 5D Mark II.
Pametna ura: Samsung Gear Fit2.
Taborjenje: šotor, spalna vreča, podloga.
Obleke: Stand Out hlače in majica, ter dolgi rokavi in vetrovka za zvečer.
Drugo: prva pomoč, čelna svetilka, nož, vrečka za smeti, toaletni papir, razkuževalec rok, vezice, zunanja baterija, kompas, zemljevid.