SPOT 2 GPS SOS tracker

July 5, 2010 - 2 minutes read

Po štirih tednih mencanja sem končno dočakal napravico SPOT druge generacije. To je osebni lokator s katerim je možno svetu sporočati svojo lokacijo in v nujnih primerih poklicati na pomoč.

Ta majhen pripomoček izračuna natančno lokacijo s pomočjo GPS sprejemnika, informacije pa oddaja preko LEO (Low Earth Orbit) satelitov Globalstar.

SPOT omogoča beleženje in pošiljanje trenutke lokacije vsakih 10 min ter prikazovanje le te na Google Maps.  Svoj položaj lahko sporočiš tudi na v naprej vnesene e-mail naslove in preko SMS sporočil na mobilne telefone.

Najbolj uporabna funkcija pa je zagotovo klic na pomoč. S pritiskom na (zaščiten) gumb S.O.S. pošljemo signal v EOS International Emergency Response Center v Teksasu in ta naprej obvesti lokalne reševalce in naš kontakt. Prav tako se vsakih 5 minut posodobi lokacija, ki omogoča hitrejše reševanje in koordinacijo. To traja do konca reševanja oz. dokler trajajo baterije. SPOT je vodotesen za 30minut na globini enega metra.

Naprava je presenetljivo majhna. V višino meri 9,4 cm, široka je 6,6cm, debela pa le 2,2cm, le malo debelejša od Blackberryja Curve 8310.

V ozadju je 10″ računalnik, nista telefon in SPOT tako velika :).

SPOT GPS deluje na 3 AAA baterije in naj bi zdržal 3 mesece v Power ON načinu, 6 dni v S.O.S. in 7 dni v Tracking. Srčno upam, da se bodo dejanske številke približale uradnim.

Ker gadget ne potrebuje GSM signala za pošiljanje podatkov je toliko bolj uporaben v kriznih situacijah, ko pregovorno po Murphyju zmanjka signala. Važno, da ga imam in nadvse si želim, da ne bom pritisnil tistega rdečega gumba :).

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,