Roška pešpot – pustolovščina skozi Kočevski rog

September 19, 2016 - 6 minutes read

Roško pešpot sem prehodil dvakrat. Letos v sklopu Malih Avantur v sodelovanju s Harvey Normanom in lani s še tremi prijatelji. Roška je idealna tura za čisto pravo pustolovščino, ker vodi skozi Kočevski Rog, opuščene vasi kočevskih Nemcev in skozi pragozdove z gromozanskimi drevesi. Blizu civilizacije, a še vedno tako daleč, da na celotni poti ne srečaš žive duše.

Osnovno
Roška pešpot je dolga približno 60 km brez velike višinske razlike. Večinoma je speljana po gozdnih poteh (Kočevski Rog je največji slovenski gozd), le majhen del po gozdnih cestah. Njena markacija je zelena medvedja šapa na beli podlagi. Pot si je zamislil upokojeni gozdar Anton Prelesnik, starosta kočevskih gozdov.

markacija

Foto: Siniša Glogoški

Zahtevnost
Pot je relativno zahtevna, ampak jo lahko opravi vsakdo, ki je v normalni formi. Ni treba biti profesionalno amaterski športnik, ampak nekaj kondicije vseeno moraš imeti. Nekateri pot pretečejo v enem dnevu, jaz sem jo obakrat prehodil v treh dneh, ni pa narobe, če si človek vzame malo več časa in štiri dni uživa v naravi. Na poti niso zahtevni vzponi, ampak dejstvo, da moraš vse kar potrebuješ, nositi na hrbtu.

Spanje
Po poti sta dve gozdni koči (Luža in Podstene), a sta zaprti, ob njiju pa je ognjišče kjer je možno zakuriti ogenj. Za spanje je treba s seboj imeti šotor, spalno vrečo in podlogo.

spanje

Foto: Siniša Glogoški

Hrana in voda
Pot je speljana po kraškem svetu, kar pomeni, da vsa voda takoj pronica pod površje in po celotni poti ni niti enega izvira, potoka ali jezera. Je le ena majhna mlaka, ki pa je res malo večja luža in voda ni primerna za pitje. Na Luži in v Podstenah sta vodnjaka v katerima je voda skozi celotno leto. A ni primerna za pitje. Zato priporočam, da s sabo vzamete filter za vodo ali pa to pred pitjem prekuhate. Dan pred odhodom si je mogoče tudi pripeljati vodo na polovico poti, do Roške žage in jo tam pustiti nekje v grmovju. Z avtom je iz Kočevja do Roške žage dobre pol ure.

Ko hodim imam velik apetit. Zato si vedno vzamemo malo več hrane, kot najprej mislim, in jo na koncu vso pojem. Najbolj mi teknejo obroki, ki se hitro pripravijo in ne potrebujejo veliko vode. Ker je treba vodo nositi s sabo, je pametno izbrati takšne obroke, kjer se na koncu vodo ne zlije stran, ampak se jo poje ali popije. To so recimo razne juhe z veliko testenine ali riž.

Hrano sem ponoči vedno obesil na vrv na drevo nekaj sto metrov od šotora. Da sučajno kakšen kosmatinec ne bi prišel na obisk.

Obutev
Lani sem Roško prehodil v lahkih nizkih pohodnih čevljih, letos pa sem imel močnejše visoke. Pot je na mestih zelo kamnita in ob dežju tudi spolzka, zato priporočam malo boljše in trdnejše čevlje.

obutev

Foto: Siniša Glogoški

Letos sem imel čevlje Alpina Helios.

Živali
Mislim, da je vsakega strah medvedov. A resnica je, da je medvedov še bolj strah nas, oziroma se veliko prej umaknejo. Veliko srečo moraš imeti, da vidiš medveda. Strokovnjaki so si enotni, da, če se ne znajdeš ravno med samico in njenimi mladiči, se nimaš kaj bati. Pametno se je na glas pogovarjati, da nas medved že prej zasliši in se nam umakne. Pametno si je tudi na nahrbtnik namestiti kravji zvonec, ki se ob hoji sliši daleč. Po gozdu sem srečal tudi nekaj divjih svinj, ki pa so hitro odcepetale stran.

Video

Treking po Roški – 1. Mala AvanturaTreking po najbolj divjem delu Slovenije. Tri dni divjine in avanture!

Posted by Marin Medak on Friday, September 2, 2016

Video: Siniša Glogoški

Uporabljena oprema
Taborjenje: 
šotor, spalna vreča, podloga, prenosni kuhalnik, pribor.
Obleke (za poleti): kratke hlače, kratka majica, komplet oblačil z dolgimi rokavi, vetrovka s kapuco. Oblačila naj bodo po možnosti iz materialov, ki se hitro sušijo.
Foto oprema: Sony 4K športna kamera, iPhone 6, Canon 5D Mark II.
Aplikacije za telefon: Mountain 3D.
Pametna ura: Fitbit Blaze (s podatki od tega merilnica aktivnost je narejena spodnja infografika).
Drugo: prva pomoč, čelna svetilka, nož, vrv in karabin, vrečka za smeti, toaletni papir, razkuževalec rok, vezice, zunanja baterija, kompas, zemljevid.

InfografikaBlog

Drugi resursi
GPS sled je dosegljiva na strani: Vzdržljivostni pohod Po medvedovih stopinjah.
Okvirni PDF zemljevid z razdaljami: Roška pešpot, Zavod za gozdove.
Fotozgodba avanture: Roška pešpot 2016.