Protest vseh veslačev v Bohinju

February 22, 2016 - 3 minutes read
Foto: Peter Koren

Foto: Peter Koren

Včeraj se nas je več kot sto zbralo v Bohinju na protestu proti zaračunavanju veslanja na Bohinjskem jezeru in za prosto uporabno javnega dobra.

Foto: Peter Koren

Foto: Peter Koren

Shod se je zanetil v veslaški skupini na Facebooku, se razširil in zajel ne samo kajakaše, superje in kanuiste, ampak tudi druge ljudi, ki so prepričani, da mora biti javno dobro dostopno vsem in brezplačno za uporabo.

Foto: Mijo Kovacevic

Foto: Mijo Kovacevic

Bal sem se, da bo na shodu več policistov (ki so bili prijazni in korektni), kot nas, a smo se vsi presenetili in prišli v res velikem številu. Nekateri so se do Bohinja peljali tudi tri ure.

Foto: Peter Koren

Foto: Peter Koren

Na shodu smo se zbrali, pogovarjali, predstavili ideje, možnosti in naslednje korake, za 20 minut v polni veslaški opremi hodili preko prehoda za pešce in nato odšli na brezplačno veslanje na jezero.

Foto: Peter Koren

Foto: Peter Koren

Lepo je videt, da je toliko ljudem mar in da smo pripravljeni to povedati na glas. Namen protesta je bil dosežen. Veslači in podporniki smo se med seboj spoznali, si izmenjali mnenja, predloge in ideje. Širši javnosti predstavili problematiko in dobili veliko spodbud s strani ljudi, ki se jih odlok direktno ne dotika.
Naše akcije in delovanje se s tem protestom ne konča. Še naprej bomo delali za spremembo odloka in za širšo prosto uporabo jezer in voda. Naše naravne danosti morajo biti zaščitene pred samovoljnimi župani in občinskimi svetniki, ki izbirajo linijo najmanjšega odpora in želijo služiti na stvareh, ki bi morale biti vsem na razpolago. Če bomo sledili bohinjski logiki, bomo kmalu plačevali za hojo v hribih, kopanje v morju in čez čas, ko znova spraznijo proračun, še za zrak.

Več o problematiki:
Absurdni argumenti Franca Kramarja in Bojana Travna: veslaški davek Bohinj
Ko se birokracija spravi nad veslanje

Aktualno dogajanje in razvoj dogodkov na Facebook strani Slovenski veslači.