Problemi z morsko policijo

February 16, 2011 - 3 minutes read

Današnji dan je bil zanimiv, zelo zanimiv. Pokonci sem že 32 ur in med tem se je zgodilo veliko. V Korejo sva prišla brez spanja, na letalu sva raje igrala šah in pogledala kakšno nadaljevanko. Simon me je enkrat skoraj premagal, a se je preveč navdušil nad zmago, da je na koncu spregledal mat.

V Incheon sva priletela ob 9.20 po lokalnem času in brez problema prevzela kajaka, ki sta bila samo površinsko popraskana. Na srečo nič hujšega. Šele v tretje in po veliko prepričevanja mi je uspelo prepričati uslužbenko SK Telecoma, da je Slovenska Visa dovolj dobra za depozit za telefon in modem.
Na letališče naju je prišel iskat Junsoo Ha, kajake naložil v svoj pick-up in naju odpeljal v hotel na zahodno stran otoka. Ko sva razpakirala kajaka, sva ugotovila, da so nam v Helsinkih zaplenili vso opremo za popravilo kajakov. Niti najmanj nama ni jasno zakaj epoxy putty ne bi smel biti v prtljagi.

Pripravil nama je zelo dobre karte, na katerih se vidi smer in hitrost morskih tokovi, ki so posledica plimovanja. Odpeljal naju je na kosilo in nato še do Marine Police. S seboj sva vzela vse varnostne naprave, VHF, EPIRB, SPOT, GPS in zdelo se je, da so bili z nami zadovoljni. Zmenili smo se, da nas pridejo v petek zjutraj, ob šestih, pogledat preden izplujemo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R7KD2Sq-NCA[/youtube]

Zelo sva bila vesela, da bova že tako hitro začela pot, vse dokler naju ni poklical Junsoo in rekel, da je lokalna izpostava policije posredovala najin dosje višjim uradnikom in da so se stvari malo zapletle. Napisat naj bi morala seznam vse varnostne opreme, najine izkušnje, kaj bova naredila če naju na morju ulovi slabo vreme in dnevni plan potovanja. Poleg tega, pa naj naju ne bi pustili potovati same, ker sva tujca in ne poznava obale. Na pot bi se lahko po njihovo odpravila samo s korejskim kajakašem ali spremljevalni barko. Jutri jima bova lepo razložila, da je bolj nevarno imeti ob sebi nekoga, ki ga ne poznaš in ne veš kakšne so njegove sposobnosti, kot pa da greva na pot sama. Za varnost ne bi mogla boljše poskrbeti. Najin položaj se bo posodabljal na vsakih 15 minut in v skrajni sili imava tudi EPIRB. Vreme v Južni Koreji je zelo predvidljivo in konstantno, prav tako se plimovanje obnaša po ustaljenih vzorcih. Ne vidiva razloga, da naju  tudi tej višji policisti ne bi spustili naprej. Najino potovanje se ne bo v ničemer razlikovalo od enodnevnih kajakaških izletov, ki morski policiji niso bili nikoli problem. Razlika je le v temu, da jih bova midva naredila 24 v enem zamahu, namesto  skozi celotno leto.

Tags: , , , , , , ,