Premužićeva steza – Velebit – treking vodič

June 13, 2018 - 5 minutes read

Letošnje Male Avanture potekajo kot del projekta Predani korakom in še vedno v sodelovanju z Zavarovalnico Sava. Odločili smo se, da pokukamo čez mejo in smo za prvo letošnjo avanturo izbrali prečudovit Velebit. 57 kilometrov pohoda po Premužićevi stezi od Zavižana do Baških Oštarij. Brez pretiravanja lahko rečem, da je to najlepši treking, ki ga sem ga prehodil. Razgledi z višine na morje, krasni gozdovi in “vesoljski” visokogorski apnenčast kraški svet, so nekaj posebnega.

Pot
Zavižan (velik parking in zraven tudi koča) – Rossijeva koliba (bivak) – Alan (planinska koča) – Ograđenica (bivak) – Skropovac (bivak) – Visibaba – Baške Oštarije.

Pot je zelo dobro markirana in položna. Zgradili so jo že leta 1930 z namenon popularizacije pohodništva. Najvišji vzpon je približno 200m in je zato primerna tudi za začetnike.

1. del poti (Zavižan – Alan)
Pot poteka po kraškem apnenčastem golem svetu in vsake toliko v senci dreves. Razgled pa se razprostira po divjih gozdnatih prostranskih Like.

Pogled na Pag.

2. del poti (Alan – Baške Oštarije)
Ta del mi je najlepši, saj se kar na enkrat odpre razgled na morje. Pot poteka po slemenu od koder se prekrasno vidijo otoki (Rab, Pag, Cres, Silba, Lošinj, Krk…).

GPX track: Velebit Premuziceva staza.

Logistika
Najtežji del Premužićeve steze je zagotovo logistika, saj javni prevoz na začetek in konec parktično ne obstaja. Najlažje je pustiti avto ob morju in začeti v Gornji Kladi in se v štirih urah povzpeti do Zavižana na začetek Premužićeve steze. Na koncu v Baških Oštarijah pa štopati nazaj do morja in nato po magistrali do izhodišča. Z dvema avtoma je seveda vse skupaj veliko lažje. Vendar tudi prevoz z avtom iz Baških Oštarij nazaj do Zavižana traja 2h.

Zahtevnost
Pot ni zahtevna, še posebaj, če se začne na Zavižanu. Na stezi skoraj ni omembe vrednih vzponov, saj je najvišji vzpon vsega 200 metrov.

Spanje
Po poti je veliko koč in bivakov. Spi se lahko na:
PD Zavižan
Rossijeva koliba (bivak)
PD Alan
Ograđenica (bivak)
Skropovac (bivak)
Baške Oštarije (hotel in planinski dom)

Med poletnimi vikendi se zna zgoditi, da so bivaki polni, zato je pametni priti do njih že popoldne.

Hrana in voda
Razen julija in avgusta, koče na poti (razen PD Alan), niso odprte. Zato je treba vso hrano imeti s seboj. Nekoliko večji problem je voda, saj je lahko v poletni suši zmanjka. V kočah se jo lahko kupi (vendar raje pokličite in preverite, če so koče zares odprte), ob bivakih pa deževnice zaradi poletne suše lahko zmanjka. Pred bivakom Ograđenica stranska pot zavije proti obali (15min) do Gornjih korit kjer je izvir.

Nevarnosti
Kljub temu, da je Premužićeva steza zelo dobo urejena in vzdrževana, je to še vedno divjina. Na Veelbitu živijo medvedje, volkovi, risi in gadi. A na srečo nihče od teh ni zares nevaren, če se človek drži napotkov. Za večje živali je pomembno biti dovolj glasen, da nas prej slišijo. Za kače pa je dobro imeti palce, gledati pod noge in predvsem ne naslanjati se na gole skale na katerih se kače rade sončijo.

Signal za mobilni telefon
Ko se pot enkrat odpre proti morju, je signal za mobilni telefon večinoma dober. Na prvem delu ga mestoma zmanjkuje.

Uporabljena oprema

Obutev: visoki pohodni čevlji Kanin od Proalpa (izdelani v Tržiču).
Obleke: Vetrovka, lažja pohod oblačila, toplejš oblačila za zvečer (hodil sem na začetku maja).
Druga oprema: pohodne palice, čelna svetilka, gorilnik, podloga za spanje, spalna vreča, mobilni telefon, zemljevid Severni Velebit in zemljevid Srednji Velebit (oba 1:30 000 in kupljena v Zagrebu), offlien OpenStreetMap zemljevid in aplikacija na telefonu.

Video

Foto in video: Siniša Glogoški