Peš po Beli krajini – Mala Avantura

May 15, 2017 - 5 minutes read

Bela krajina ni med najbolj znanimi slovenskimi pohodniškimi destinacijami, a bi po videnem morala bit. V ta jugovzhodni del Slovenije sem se za drugo Malo Avanturo, projektom s katerim skupaj z Zavarovalnico Sava odkrivamo zanimive dele naše države, odpravil sploh prvič v življenju. Nisem vedel kaj pričakovati, zato je bilo verjetno presenečenje še toliko večje.

Foto: Siniša Glogoški

Pot
Mala Avantura po Beli krajini se je začela v Črnomlju. Od tod sem prepešačil do Predgrada (blizu Starega trga ob Kolpi), se povzpel do razgledne točke Kozice, kjer sem prvo noč tudi prespal. Drug dan sem se spustil do Kolpe in ob njej prepešačil do Vinice. Tretji dan je sledil povratek iz Vinice nazaj do Črnomlja skozi Krajinski park Lahinje.

Črnomelj-Predgrad
Edini ne enostaven del poti je iz Črnomlja do Predgrada, pa še ta ni zahteven, ker je potrebno iti samo čez hrib. Lahko se gre po normalni cesti, obstajajo pa tudi zapuščeni kolovozi, ki so bila moja izbira. Žal pot ni označena, a gozd ni gost in na odsekih kjer zmanjka kolovozov, prehod ni problematičen. Potrebno pa je imeti karto in kompas ali še boljše navigacijo na telefonu. GPX sled za pot Črnomelj – Predgrad: .gpx datoteka.

Foto: Siniša Glogoški

Ob Kolpi
Poti ob Kolpi ni mogoče zgrešiti, enostavno slediš reki. Del poti vodi po trasi Najjužnejše slovenske pešpoti, ki gre tudi skozi Kot ob Damlju, najjužnejšo točko Slovenije.

Foto: Siniša Glogoški

Vinica – Črnomelj
Iz Vinice do Pustega Gradca sem šel po Župančičevi pešpoti. Pot sicer povezuje Dragatuš, kjer je pesnik Oton Župančič preživel svoja mlada leta, ter njegov rojstni kraj Vinico, a sem pri Pustem Gradcu, za Klepčevim mlinom, šel čez Lahinjo in do Podloga, nato po kolovozu do Butoraja in nazaj v Črnomelj.

Foto: Siniša Glogoški

Zahtevnost
Pot je lahka. Razen nekaj vzpona prvega dne, sta druga dva dneva položna. Ob poti je tudi vrsto kmečkih turizmov in kmetij na katerih se je mogoče okrepčati.

Spanje
Obakrat sem spal v šotoru. Prvo noč na razgledni točki Kozice s prekrasnim pogledom na Poljansko dolino, drugi dan pa v gozdu nad Vinico. Ob Kolpi je tudi več kampov v katerih je mogoče prenočiti, a so bili v času Male Avanture (april) še zaprti.

Foto: Siniša Glogoški

Hrana in voda
Pot vodi mimo številnih krajev, kjer je mogoče natočiti vodo ali kaj prigrizniti. Kolpa je sicer čista, a bolj pametno je vodo za pitje natočiti v številnih manjših izvirih, ki se stekajo vanjo.

Foto: Siniša Glogoški

GSM signal
Na celotni poti je zelo dober signal za mobilne telefone.

Uporabljena oprema
Taborjenje: 3 season šotor, 3 season spalna vreča, dobra podloga, prenosni kuhalnik, pribor.
Obleke: hardshell jakna, flis srednji sloj, termo spodnje perilo, lahke pohodne hlače, rokavice.
Drugo: poletni pohodni čevlji, pohodne palice, čelna svetilka, mobilni telefon, zemljevid (1:50 000), kompas.

Zanimivosti in (posebno) lepi kraji ob poti
-razgledne točke Kozice
-številni opuščeni mlini ob Kolpi
-jama Kobiljača pri Radencih
-razgled iz Sodevske stene (pri Sodevcih) s katere je čudovit razgled na dolino Kolpe
-Pusti Gradec in Klepčev mlin

Video


Video: Siniša Glogoški

Dodatne informacije:
Najjužnejša slovenska pešpot od Radencev do Damlja
Pohod po Najjužnejši slovenski pešpoti

Župančičeva pot od Dragatuša do Vinice