Patras – ilegalni imigranti

August 22, 2010 - 4 minutes read

Sem na ladji v Patrasu in čez pol ure naj bi že odrinili proti Krfu in Benetkam, juhej!

Jutranja pot iz Sami do Patrasa je minila brez problemov in tudi vozovnico do doma sem dobil v roku petih minut. Cena, neverjetnih 34,6€ za palubo.

Ko sem šel iz pristanišča v mesto sem bil čisto šokiran. Vse je bilo zaprto, bari, restavracije in trgovine, še kioski niso delali. Očitno so nedelje, kljub sezoni, dela prost dan. Tako nisem mogel poslati niti obljubljenih razglednic :(.

Čeprav cel dan nisem počel nič posebnega, je bil kljub temu eden izmed najbolj pestrih na tem dopustu. Zahvala gre predvsem Afganistancem in Pakistancem. Ker s praznimi zračnicami kajaka ne morem ravno veliko premikat, sem ga takoj parkiral pred vhod v pristanišče, znotraj ograje. V bližini so bila drevesa in klopce, na katerih sem presedel in preležal velik del popoldneva.

Ko sem videl prvo aretacijo sem se še čudil. Ko so čez pol ure začeli trije agenti D.E.A. teči proti meni sem bil še bolj presenečen. Na mojo srečo jim nisem bil sumljiv jaz, temveč trije črnice 10m za mano, ki so ravnokar priplavali v pristanišče in se povzpeli na pomol. Ko so jih vklenili je še vedno kapljalo od njih.

Naslednji tak incident je bil malo bolj nasilen. Nek mlad moški bližnjevzhodnega videza se je naredil Francoza in se zmuznil skozi glavni vhod. Ni minilo pol minute ko je zopet en D.E.A mačo pritekel za njim, ga nadrl kot psa in mu podaril nekaj krepkih po obrazu.

Začel sem se spraševati, kaj bi naredil, če bi videl enega takega ilegalca. Bi poklical policijo ali ne?

Čez nekaj ur, ob sončnem zahodu, se je mogoče zgodilo ravno to. Mogoče je ena senca urno stekla iz skladišča proti tovornjaku in mogoče smuknila pod njega. Mogoče sem se samo nasmehnil :D.

Po pristanišču so se pogosto vozili Ladi podobna policijska terenska vozila, ki so imela prtljažnik natrpan ilegalcev, velikokrat niso mogli imeti niti glave pokonci  in sedeli so en  na drugem.

To pa še ni vse. Ko sem čakal na ladjo je do mene prišel nek “turist”  in v francoščini vprašal, če iz tega mesta odpluje ladja za Benetke. Ko sem mu pritrdil je bil videti zelo srečen. Imel je čisto nov nahrbtnik in čisto nov armaflex  zapasan zanj. Notranjost nahrbtnika pa je delovala prazna. Tega istega turista sem nato videl še enkrat, preden so ga skupaj z dvema drugima, z istimi rdečimi nahrbtniki in zelenimi arfmaflexi, policaji v civilu spravili v kombi. Nato so aretirali še dva temna, ki sta mirno sedela pred trajektom in čakala vkrcanje. Začeli so ju spraševati šele potem, ko sta že bila v lisicah.

To so samo zanimive današnje prigode, vse skupaj sem videl približno 15 aretacij, a niso bile tako spektakularne. Agenta D.E.A. sem vprašal koliko jih približno aretirajo vsak dan. Ponosno je rekel, da med 50 in 60.

Tags: , , , ,