S kolesom okoli Julijskih Alp – Vodič za zimsko kolesarjenje

January 9, 2018 - 4 minutes read

Večina kolesarjev nas ima vgrajen strah pred nizkimi temperaturami. Malo stvari je namreč hujših od zaledenelih, otrplih in bolečih prstov na rokah in nogah. Na srečo lahko s pravilno opremo to preprečimo in se brez večjih problemov na vikend ture odpravimo tudi v hladnejših mesecih. Ena izmed največjih prednosti, ki jih prinaša zimsko kolesarjenje, je manjša gneča na cesti. Čeravno ne voziš po cesti do kakšnega smučarskega smučišča, na drugih manjših gorskih cestah praktično ni prometa in lahko zares uživaš v veličastnosti belih vrhov. Za zadnjo lanskoletno Malo Avanturo, projekta, ki ga delam skupaj z Zavarovalnico Sava, sem naredil krog okoli Julijskih Alp.


Pot
Začel sem v Ljubljani, se pri Zbiljah približal Savi in po njene levem bregu kolesaril do Kranja ter naprej do Lesc. To je bil najbolj prometen in nezanimiv del poti, a je položen in je minil zelo hitro.
Naslednji dan sem ob prvih sončnih žarkih pognal proti Kranjski Gori. Pri Mojstrani sem zavil na kolesarsko pot, ki je speljana po stari železniški progi, zelo dobro urejena in kolesarjem prijazna. Kljub temu pozornost ni odveč saj me je za enim ovinkom presenetil avtov (na kolesarski stezi).
Nekaj sto metrov za Podkorenom sem se ustavil na Zelencih, izviru Save Dolinke. Čudovite zelene barve niso razočarale niti tokrat.

Po Zelencih sem prečkal v Italijo in po kolesarski poti prišel do Trbiža (Tarvisio), kjer sem zavil ostro levo proti Rabeljskem jezeru (Lago del Predil), ter se prek Predela vrnil nazaj v Slovenijo in se s čudovitim pogledom na zahodne stene Julijcev spustil do Loga pod Mangartom in nato v Soško dolino. Ob našem smaragdnem biseru sem kolesaril do Kobarida ter tam prespal.

Zadnji dan me je čakala največja preizkušnja. Dež in nizke temperature nista kolesarjem prijazna, ampak kot pravijo, obstaja samo slaba oprema, ne slabo vreme. Pri Mostu na Soči sem zavil proti vzhodu v Baško grapo, se povzpel na Petrovo Brdo in nato je sledil le še spust po Selški dolini mimo Železnikov do Škofje Loke in šprint nazaj pod topel tuš v Ljubljano.

Več info o kolesarski poti Mojstrana – Trbiž: Kolopot.

Zahtevnost

Zaradi nizkih temperatur je na pot treba biti dobro pripravljen. Nujno je imeti dobre zimske rokavice, gamaše in nogavice. Prav tako je treba imeti nepremočljiv zunanji sloj – jakna in hlače. Brez tega je vožnja zelo neprijetna. Iz vidika vzponov pot ni zelo zahtevna. Sta dva daljša vzpona, prvi iz Trbiža do Predela, kjer se konstantno položno dviga, drugi pa na Petrovo Brdo.

Hrana in voda
Ob poti je veliko trgovin, restavracij in penzionov, zato se lahko stvari kupuje sproti.

Uporabljena oprema
-Cestno kolo
-Zimske kolesarske rokavice, neoprenske kolesarske gamaše, kapa, nepremočljiva jakna, nepremočljive hlače, zimske kolesarske hlače, kolesarski zimski zgodnji del, brezrokavnik, termo -zgornji in spodnji del.
-Kolesarska oprema: Kolesarske torbe Apidura in Alpkit, luči, rezervne zračnice, tlačilka.
-Taborjenje: Šotor, gorilnik, čelna svetilka, pribor, zimska spalna vreča, podloga za spanje.

Video

Okoli Julijcev – Mala Avantura

Zimsko🚴‍♂️ okoli zasneženih 🏔Julijskih Alp🏔: Ljubljana – Radovljca – Zelenci – Rabeljsko jezero – Log pod Mangartom – Bovec – Most na Soči – Železniki – Škofja Loka – Ljubljana.
Prekrasni pogledi na mogočne vrhove, prazne ceste in nekaj dežja. Skratka, uživancija! 😀
Video: Siniša Glogoški

Posted by Marin Medak on Thursday, December 28, 2017