Občinska turistična ladjica po jezeru pluje na črno in druge ugotovitve ministrstva

June 15, 2016 - 2 minutes read

Ministrstvo za infrastrukturo je ugotovilo, da Odlok o plovbnem režimu v občini Bohinj ni skladen z Zakonom o plovbi po celinskih vodah.
Skoraj na vsak člen imajo pripombe in Bohinjci morajo sedaj v 30 dneh spremeniti odlok.

Ključni ugotovitvi ministrstva:

  • Po Bohinjskem jezeru lahko pljujejo samo plovila na vesla! Motorna (tudi električna) plovila so prepovedana. Vse dokler ne dobijo odredbe vlade. To pomeni, da je občinska turistična ladjica vsa ta leta vozila nelegalno. Do nadaljnjega ne sme več pluti po jezeru.

Screenshot 2016-06-15 12.32.54

  • Denar pobran iz pristojbin mora biti porabljen izključno za gradnjo in vzdrževanje infrastrukture. Ker veslači ne potrebujemo ali uporabljamo infrastrukture, to pomeni, da nam tudi nimajo kaj zaračunavati. V vodo najvarneje vstopamo na plaži, ne na pomolu. Privezi se ne tičejo rekreativnih veslačev, slačilnice, ki bi jih gradil Traven, pa enostavno ne pašejo k infrastrukturi za plovbo po jezeru.

Screenshot 2016-06-15 12.34.02

Boljšega mnenja si Slovenski veslači ne bi mogli niti zamisliti. Ministrstvo za infrastrukturo je odlok preučilo glede na Zakon o plovbi po celinskih vodah, tako, da nismo pričakovali, da bi se konkretno obregnili od zaračunavanje. Sedaj čakamo še mnenje Ministrstva za okolje, ki ureja Zakon o vodah, ki določa prost dostop do vseh vod.

Zelo zaskrbljujoče je tudi to, da je direktor Uprave za pomorstvo, Jadran Klinec, pred tedni javno podprl bohinjski odlok in zaračunavanje veslanja, medtem ko je vsa ta leta občini gledal skozi prste in dovoljeval plovbo občinskem ladje na črno po jezeru.

Celotno mnenje je dostopno tukaj: Mnenje Ministrstva za infrastrukturo glede Odloka o plovbnem režimu občine Bohinj.