Nočni pohod na Nanos – vodič 3. Mala Avantura

November 9, 2016 - 5 minutes read

3. Mala Avantura v sodelovanju s Harvey Norman.

Do sedaj sem v hribe hodil izključno podnevi. Zgodaj zjutraj gor, popoldne dol, oziroma spanje v koči in nato naslednji dan naprej. Nikoli nisem niti pomislil, da bi se lahko povzpel v višave tudi ponoči. Prepričan sem, da moramo ljudje vsake toliko, čim pogosteje, iti ven iz svoje cone udobja in narediti nekaj prvič, da si razširimo obzorje in doživimo nekaj novega.
Zato sem za tretjo Malo Avanturo izbral nočni vzpon na Nanos.

screenshot-2016-11-09-10-58-39

Foto: Siniša Glogoški

Osnovno
S Sinišo sva se na Nanos povzpela ob siju polne lune. Imela sva nekaj zelo osnovnih izkušenj in visokogorja, nihče od naju ni plezalec in nihče od naju še ni bil v gorah ponoči. Parkirala sva v Razdrtem in pozno popoldne začela vzpon. Iz Razdrtega peljeta n Nanos dve poti, položna in strma. Za pot navzgor sva izbrala strmo, saj ta poteka po južnem pobočju planote, kar pomeni, da je zelo dobro obsijan z luninim sijem. Tako kot Sonce, tudi Luna vzide na vzhodu in zaide na zahodu in ker živimo na severni polobli, so južne strani hribov, gora in planot bolj osvetljene kot tiste severne.

_mg_9532-2

Foto: Siniša Glogoški

Ko sva prišla na vrh se je pod nama razprostrl prečudovit pogled na mešanico oblakov in meglic v soju avtoceste in polne lune. Prespala sva na prostem v bivak vrečah in se naslednje jutro po položni poti spustila nazaj do Razdrtega.

Pot
Strma pot je veliko krajša, približno 1h in 45min iz Razdrtega do vrha Nanosa. Na delih poti so nameščeni klini in jeklenica, a kljub temu, da nisva domača na tem terenu, nisva imela problemov. Povzpeti bi se bilo možno tudi brez varoval, a je zato toliko lažje.

Nanos

Foto: Siniša Glogoški

Približno polovica poti poteka v gozdu, kjer sva morala uporabiti čelni svetilki, da sva si osvetlila pot. Ko sva se povzpela nad gozdno mejo, pa je bila Luna že tako močno, da sva svetilki vključila samo na nekaterih najbolj izpostavljenih delih.

Nanos

Foto: Siniša Glogoški

Položna pot navzdol je nekoliko daljše, z lahkotnim tempom sva jo prehodila (navzdol) v dveh urah.

Spanje
Prespala sva na vrhu Nanosa na prostem, na skrajnem jugu, nad previsom. Imela sva dobri podlogi, topli spalni in bivak vreči, da naju ni zeblo. Po izkušnjah je najbolj pomembna podloga, ki mora dovolj dobro izolirat od tal, da ne zgubljaš preveč toplote. Sam prisegam na boljše modele Thermaresta, ki me v vseh teh letih niso pustili na cedilu.

Nanos spanje na prostem

Foto: Siniša Glogoški

Na kaj je treba bit pozoren
Kot pri vseh stvareh v naravi, je najpomembnejše pred avanturo preučiti vremensko napoved. Veliko nesreč se zgodi zaradi tega, ker namesto, da bi pogledali vremensko napoved, pogledamo v nebo in ker na njem ne vidimo oblakov, sklepamo, da bo vreme dobro. Žal pa se to lahko hipoma spremeni. ARSO ima vsak dan dežurnega meteorologa s katerim se lahko pogovoriš in ti razloži razmere (link).

Kljub temu, da je Luna zares dobro osvetljevala pobočje, je potrebno še dodatno paziti kako in kam stopaš. Dobra čelna svetilka je nujna, prav tako dodatne baterije. Za rezervo je možno uporabiti tudi svetilko na telefonu.

Video

3. Mala Avantura – Nočni NanosV hribe sem bil navajen hodit samo podnevi. A zakaj ne bi šel gor ponoči in se zbudil s sončnim vzhodom? Nočni Nanos ob polni luni!

Posted by Marin Medak on Wednesday, November 2, 2016

Video: Siniša Glogoški

Uporabljena oprema
Foto oprema: Nikon D3400, iPhone 6, Canon 5D Mark II.
Merilnik aktivnosti: Fitbit Alta.
Za spanje: spalna vreča, podloga, bivak vreča.
Obleke: puhovka, merino middle in base layer, flis.
Drugo: prva pomoč, čelna svetilka, nož, vrečka za smeti, toaletni papir, razkuževalec rok, vezice, zunanja baterija.