Najtežje je začeti

January 30, 2013 - 4 minutes read

Naredi prvi korak in nekam boš prišel. Ostani na mestu in življenje bo šlo brez tebe.

Če se za nekaj potrudim, to kasneje tudi veliko bolj cenim. Če je na začetku težje, je v nadaljevanju laže. V dosedanjih odpravah je bilo veliko težkih trenutkov a povečini so se pojavljali na začetku vsakega potovanja.

Dalmacija 2009

Pred prvo avanturo s kajakom sem imel vsega štiri mesece in pol veslaških izkušenj iz Ljubljanice in o veslanju na dolge proge sem bral le v knjigah. Začel sem na Lošinju. Prvo noč je bilo vse OK, veslal sem samo polovico dneva. Drug in tretji večer pa sta bila takšna, da sem se spraševal, kako je mogoče, da nekateri preživijo tudi šest mesecev takega življenja, če je pa meni že po dveh dneh tako težko. Na srečo sem tudi opazil, da se tej občutki pojavljajo zvečer, ko hormoni padejo, ali pa podnevi, če nisem dovolj jedel. Izraz politega cucka pove vse.

Zakintos 2010

Prvi del poti do Zakintosa, od Savudrije pa do Prevlake (HR- ČG meja) sem želel preveslati v sedmih dneh in zato sem začel s hitrim tempom – 13h veslanja na dan. Dobil sem žulje vseh vrst in barv in zvečer sem moral zbrati zadnje atome volje, da sem si sploh skuhal testenine in zlezel v spalno vrečo. Hitro veslanje sem prekinil po 4 dneh zaradi vremena in naprej veslal v normalnem tempu 9h na dan.

Južna Koreja 2011

To je bila moja prva večja odprava in prva na kateri nisem bil sam. S Simonom nisva bila prijatelja, prej sva se vsega videla manj kot dva tedna.
Po vseh kolobocijah s policisti in obalno stražo smo naposled le dobili dovoljenja in blagoslov za začetek veslanja. Čez noč je vse pomrznilo in zjutraj smo vstali v -10°C in strašno gosto megli. Bila sva v čisto novem okolju, na obali, ki je nisva poznala, pri nizkih temperaturah, megli in močnemu morskem toku (do 10km/h) in za začetek sva morala opravit 4 urno prečenje po odprtem morju. Verjetno ne bi bilo potrebno zapisat, da sva se oba spraševala, če bo ta odprava malo težja kot sva pričakovala.

Hrvaška 2011

Z Galom Jakičem sva želela preveslati Hrvaško obalo v rekordnem času za kajak dvojec. Prvi dan je bil za naju največja preizkušnja. Veslat v sončni zahod proti Mljetu je lepo, pristati ponoči na mivki ves moker in lačen po 13h urah veslanja, pa ne toliko.

Tušmobil TransAtlantik 2012

Tudi veslanje čez Atlantik ni bilo izjema, najtežji so bili prvi trije dnevi na katere sem tudi zelo ponosen. Brez pretiravanja lahko rečem, da smo jih oddelali idealno in s 100% fokusom. Lahko jih povzamem s temi besedami: morska bolezen, novo okolje, skoraj nič spanca, 12 ur veslanja dnevno, majhen prostor, vse mokro in barka v katero je udiralo morje. Crash test, ki smo ga izvrstno prestali in uživali v naslednjih 42 dneh.

Čeprav vsi vemo, da težki trenutki ne trajajo večno, je ravno takrat najtežje obdržati optimizem in voljo. Ko se sam znajdem v takšni situaciji, si zadam pot po kateri se bom izvij iz tega primeža, zavestno izklopim možgane in prestavim v robotsko delovanje. Do sedaj mi je to velikokrat olajšalo življenje.

Tags: , , ,