Kraški rob – Pohod od meje do meje – Mala Avatura

November 9, 2017 - 5 minutes read

Po Kraškem robu sem se velikokrat sprehajal, a to so bili le kratki enodnevni sprehodi. 4. Mala Avantura, projekt s katerim skupaj z Zavarovalnico Sava raziskujem Slovenijo, me je končno peljala v kraje, ki so mi bili tako blizu, a hkrati tako daleč. Prijeten tridnevni pohod po Kraškem robu mi je več kot enkrat vzel dih, ko sem občudoval prekrasne razglede in znamenitosti ob poti. Zelo priporočam!

Pot
Osp – Zazid
Pohod sem začel v Ospu. Pred vasjo je večje parkirišče na katerem se lahko parkira. V vasi sem zavil navzgor in sledil markacijam do Socerba. Pot med Ospom in Socerbom se dotakne slovensko-italijanske meje, od zgoraj pa se razprostira čudovit pogled na Tržaški zaliv.
Iz Socerba me je pot vodila mimo obeh kamnolomov do utrdbe nad Črnim Kalom. Tukaj je treba sledit oznakam (in ne Google Maps) ter zaviti nekoliko v notranjost, nato pa pot pred Podpečjo znova vodi nad pečinami. Nad Podpečjo sem prvo noč tudi prespal. Drugi dan sem šel ob robu naprej do Zazida, ki sem se mu približal iz vzhodne strani (pot zavije skoraj za 180 stopinj nazaj).

Zazid – Osp
Od Zazida sem šel najprej prek Velikega Gradeža, ki je tudi edini pravi vzpon na poti, a še ta je lahek, mimo vasice Dvori skoraj do mejnega prehoda Sočerga. Na križišču, tik ko se pot začne spet vzpenjat, sem zavil na levo in po 5 minutah hoje prišel do spodmolov, ki si jih je nujno potrebno pogledat. Za nadaljevati pot se je potrebno vrnit nazaj in zaviti navbreg, vse do cerkve svetega Kvirika. Od tam sem šel po slemenu vse do glavne ceste, zavil na desno in se znova po makadamu dvignil nad vasico Smokvica, kjer sem tudi prespal. Zadnji dan sem šel še mimo Hrastovelj z znamenito cerkvijo svete Trojice, ter mimo Črnega Kala nazaj do Ospa.

GPS sled za del nad Podpečjo do Dvori. (desni klik in Shrani kot)

Zanimivosti na poti
Klifi nad Črnim Kalom in Podpečjo

Spodmoli Veli Badin – ušesa Istre (koordinate: 45.455027, 13.923398)

Cerkev svete Trojice v Hrastovljah

Zahtevnost
Pot je lahka in skoraj brez vzponov. Je dobro markirana, vendar kljub temu priporočam zemljevid (Primorje in Kras) in telefon, saj je poti po Kraškem robu kar precej in človek lahko kar hitro zaide.

Spanje
S sabo sem imel šotor in prespal na prostem. Prvi dan tik nad Podpečjo, drugo noč nad Smokvico. Nad klifom je lahko nekoliko zoprno če piha, a se da najti zavetje. Večji problem so kamni in najti dovolj prostora z zemljo, da se lahko postavi šotor.

Hrana in voda
Zaradi kraškega površja na poti ni potokov in rek, saj vsa voda takoj ponikne v podzemlje. Vodo je mogoče natočit v Zazidu in Hrastovljah. Zadnji del poti vodi tudi mimo izvira Rižane. Trgovine načeloma ni, je pa v Zazidu hostel, kjer je mogoče dobiti malico.

GSM signal
Na celotni poti je zelo dober signal za mobilne telefone.

Uporabljena oprema
Taborjenje: 3 season šotor, 3 season spalna vreča, dobra podloga, prenosni kuhalnik, pribor.
Obleke: vetrovka, srednji sloj, termo spodnje perilo, kratke pohodne hlače.
Drugo: poletni pohodni čevlji, pohodne palice, čelna svetilka, mobilni telefon, zemljevid (1:50 000) Primorje in Kras, kompas.

Video

Kraški rob – 4. Mala Avantura

Pohajkovanje pred domačim pragom. Že neštetokrat sem ga občudoval, a nikoli se nisem zares ustavil. Tokrat sem ga prehodil celega in zares doživel. 55km krasnih izkušnj in prelepih razgledov – Kraški rob!
Video: Siniša Glogoški

Posted by Marin Medak on Wednesday, October 25, 2017