Kako sem treniral za Korejo

February 15, 2011 - 2 minutes read

Veliko ljudi je zanimalo, kako sem se pripravljal za Južno Korejo. Vse do izpred dveh in pol mesecev, sem treniral po svoje, po navdihu in brez kakršnega koli dolgoročnega plana. Ni bilo nobene razdelitve na treninge za moč, kondicijo… Enostavno delal sem toliko kot se mi je zdelo primerno in tisto, kar mi je v tistem trenutku najbolj ustrezalo. Kar ni nič napačnega, ampak nekega velikega napredka pa tudi ni iz takega načina treniranja.

Na srečo sem pred slabimi tremi meseci začel sodelovati s kondicijskim trenerjem Miranom Kavašem. Za začetniški preizkus sem moral teči na Krvavec, od ovinka pred klancom, pri tabli za Ambrož, do gostilne. Približno 8 km in okoli 650m višinske razlike, za katere sem potreboval 52min. Potem pa se je začelo zares. Največ časa sem preživel na ergometrih na veslaški vadbi pri Iztoku Čopu, v fitnesu pa sem približno dvakrat tedensko delal vaje za moč. Treniral sem 5-6 krat na teden, v povprečju 2,5 uri na dan. Proti koncu programa (z njimi sem končal 8.2.) sem imel tudi daljše treninge po štiri, pet ur.

Razlika v napredku je ogromna. V teh dveh mesecih, ko sem treniral po programu Kavaša, sem napredoval toliko, kot prej v pol leta. V kajaku sem preživel relativno malo časa, ampak sem pridobil na moči in kondiciji, kar se najbolj pozna pri veslanju v veter. Izgubil sem na hitrosti, kar pa na odpravi ni tako pomembno.

Trenutno tehtam 83 kilogramov in mislim, da bom na koncu prišel pod 80. Zaradi nizkih temperatur ne bom mogel jesti vsakih 20 minut in to se bo zagotovo poznalo tudi pri masi.

Tags: ,