Kako mladino motivirati za aktiven življenjski slog?

February 6, 2011 - 5 minutes read

V sredo sem poslušal razpravo na okrogli mizi z naslovom »Gibanje in zdrav življenjski slog – realnost ali iluzija? Kako otroke in mladino motivirati za zdrav in aktiven življenjski slog?«. Za mizo so sedeli resnično največji strokovnjaki na področju športa in rekreacije v Sloveniji in debata je bila zelo zanimiva.
Kljub temu, da so bili govorci mladostnega videza, bi upal trditi, da je bila povprečna starost nad 40 let. Izkušnje in leta gredo ponavadi z roko v roki, ampak zelo zanimivo bi bilo slišati še mnenje enega srednješolca o tem, zakaj se mladi vedno manj gibajo.

Moje mišljenje je tako, da če želiš uspešno rešiti problem, se moraš posvetiti vzroku problema in ga čim bolje razumeti. Ravno to je bila po mojem mnenju glavna pomanjkljivost okrogle mize, da se nismo dovolj spraševali o dejanskih vzrokih.
Zakaj srednješolci raje sedejo pred računalnik, kot pa da bi šli na kolo ali teči? To, da je računalnik bolj zanimiv kot treniranje že vemo, ampak zakaj je tako? Na internetu odkrivamo vedno nove stvari, v video igricah pa lahko tudi suhec pomete z vso konkurenco.
A občutek novega, neraziskanega in uspeha, lahko mladi pridobimo tudi preko drugih, fizičnih aktivnosti. V mislih nimam toliko tradicionalnega športa, ampak bolj odpravarski, vzdržljivostni način življenja, kjer lahko že samo z voljo naredimo ogromno. Seveda je fizična pripravljenost pomembna, a ni ključna. Na dolge proge lahko tudi tisti manj mišičasti zablestijo.
Mladi smo že dokazali, da nas gre jemati resno. Lani se je trinajstletni Jordan Romero povzpel na vrh Mount Everesta, Jessica Watson pa je pri šestnajstih sama objadrala svet. Seveda je za obema stala ekipa zelo izkušenih ljudi, ki so vedeli kaj delajo, a kljub temu sta mladeniča dokazala, kaj vse so zmožni narediti najstniki.

V Veliki Britaniji deluje več organizacij, ki se aktivno ukvarjajo z »mladimi raziskovalci« – young explorers. BSES Expeditions, Young Explorers’ Trust, Dorset Expeditionary Society so ene izmed največjih humanitarnih organizacij, ki se ukvarjajo z mladino. Prirejano odprave po vsem svetu, seminarje o prvi pomoči, vodenju, dinamiki skupin… Predvsem pa mladim odpirajo oči ter skozi izzive in avanture širijo pozitivne vrednote kot so delo, disciplina, radovednost in iznajdljivost. Vedno so pod skrbnim očesom strokovnjaka, a že pri sami organizaciji in predvsem v izvedbi pomagajo in se zaradi tega počutijo del dogajanja.
S tem se ne širi samo aktivno življenje v smislu gibanja, temveč je to veliko več. Mladi se naučijo potrpežljivosti, reda in preko odprav po celem svetu spoznavajo druge kulture. Za tiste najbolj radovedne in pogumne, ki se želijo odpraviti na čisto svoje raziskovanje, pa imajo pripravljene štipendije, ki jim delno pokrijejo stroške izvedbe.

Če bi tudi mladi v Sloveniji imeli takšne možnosti, sem prepričan, da bi se veliko njih raje odločilo za tak zanimiv način življenja in potisnilo računalniške igrice na stranski tir. Mladim je treba dati spodbudo, da sami začnejo ustvarjati in poskrbeti, da se počutijo del igre. S tem bodo pridobili zanimanje za naravo in ne samo da se bojo fizično več gibali, napredovali bodo tudi intelektualno in čustveno.

Najuspešnejši ambasadorji mladi populaciji so zagotovo mladi sami. Ko se bojo Jaka vrnil iz enotedenskega trekinga po Velebitu ali veslanja po Donavi, bo tako navdušen, da bo ta žar prenesel še na svoje sošolce in prijatelje.

Kot sem omenil tudi na okrogli mizi, vidim velik potencial za začetek takšnega programa v sklopu Planinske zveze Slovenije v povezavi z družbeno odgovornimi podjetji. Tukaj ne mislim organizacije pohoda, ampak vodenje mladih skozi pripravo manjših odprav, razni tečaji o prvi pomoči, vodenju… Predvsem pa se mi zdi pomembno to, da kraji dogajanja ne bi bili omejeni samo na Slovenijo. Tem zanimivejša kot bo destinacija, več mladih bo pritegnila. Samo zanimivejšo alternativo je potrebno ponuditi in mladina jo bo z veseljem zagrabila.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,