Kajakaško veslo za na morje Seamaster Carbon Plus – CScanoe

December 4, 2010 - 3 minutes read

Na daljših kajakaških potovanjih je zelo pomembno, kakšno veslo uporabljaš.  Po dveh, treh urah, še ne čutiš razlike, če pa cel dan mahaš z njim po vodi, so malenkosti tiste, ki naredijo razliko med vicami in peklom. Nebesa so itak nedosegljiva, ker te po štirih urah zagotovo začne nekje boleti.

Izbiramo lahko med dvema vrstama vesel, navadnimi in »žličkami« (wings po angleško).

Poleti, na potovanju do Zakintosa, sem uporabljal 215cm dolge žličke Seamaster Carbon Plus Split od CScanoe, velikost small.

Pred tem sem poizkusil 3 wingse drugih znamk, ki pa mi nekako niso potegnili. Žličke so v morskem kajakaštvu še dokaj nova zadeva in se jih na morju še ne uporablja tako masovno. Problem je v tem, da more biti veslo tako, da lahko z njim delaš tudi podporne zaveslaje, premikaš bočno in dobro se morajo obnašati pri bočnih valovih. Zato so žličke za na morje neka mešanica med navadnim veslom in mirnovodaškimi wingsi.

Razlika med tema dvema vesloma je zelo očitna. Sama hidrodinamika žličk te prisili v pravilno tehniko veslanja, da imaš roke čim bolj iztegnjene in pri miru, ter da veslaš s tem, ko premikaš celotni zgornji de l telesa in skoraj ne uporabljaš rok. Pri pravilnem veslanju se aktivirajo večje mišice (hrbta in trupa), ki se tudi počasneje utrudijo.  Prav tako je veslanje z žličkami bolj učinkovito in občutek imaš, da dejansko vlečeš kajak naprej, ne pa samo mešaš vodo.

Slabost wingsov pa se pokaže v surfu (ki pa ga v Jadranskem morju praktično ni), zelo močnem vetru in visokih, lomečih se valovih.

Na te žličke sem se navadil izredno hitro in poosebljajo vse, kar bi si želel od takega vesla. Izredno lahke (okoli 750g), dizajn izpopolnjen do te mere, da sem lahko po cele dneve veslal brez večjih bolečin in menjaval slog zamahov, od visokega (ki je značilen za wingse), pa vse do nizkega, pri katerem nisem imel nobenih težav, veslo je še vedno gladko teklo.

Na naslednjem potovanju po Koreji, pa ne bom uporabljal tega vesla. Ne zato, ker ne bi bil primeren ali slab, ampak ker bova s Simonom uporabljala kajaka Sea Kayaking UK (Explorer 3 piece) – Nigel Dennis, ki je pred kratkim kupil še znamko Lendal, ki je pojem za vesla za na morje.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,