Kajak Explorer NDK

March 4, 2011 - 2 minutes read

Do sedaj sem veslal samo 4-5 kajakov in zato nisem ravno najbolj kompetenten za oceno, lahko pa povem svoje mnenje. Na tem potovanju uporabljava sea kayaka Explorer od Nigel dennis kayak Sea kayaking UK. Vsak je sestavljen iz treh kosov, da sva ju lahko vzela s seboj na letalo in doplačala samo za prekomerno prtljago. Na zgornji in spodnji strani imata zaponke, na sredini pa moški-ženska nastavek, da je pride skupaj čvrsta celota. Vsak del ima svojo komoro in zaradi dvojnih sten je nekoliko težji, ima okoli 26 kilogramov.
Explorer je najbolj preizkušen ekspedicijski kajak in narejen je za zahtevne razmere. Zelo dobro obnaša v morju, ki smo jih imeli zadnje nekaj dni, močan veter ( 5,6, 7 boforov) in veliki valovi.
Nima krmila ampak samo skeg – kot neke vrste kobilico, ki se jo lahko spušča ali dviga na zadnjem delu kajaka. Z njo se da zelo dobro kontrolirati kajak, da ne zavija v veter ampak ostane na pravilnem kursu. V povprečju veslamo nad 7km/h, kar je v redu hitrost, zagotovo pa ni kajak s katerim bi podiral hitrostne rekorde.

Cena je temu primerna, so pa karakteristike in kvalitetna takšna, da bi se osebno odločil za nakup tega kajaka. Seveda ne, da bi se z njim peljal po slovenskem morju ali po jezerih :). Za to so dovolj že veliko cenejši kajaki.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vgvAu_zBgj4[/youtube]

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,