Hopla, kaj pa če ni vse res?

July 28, 2010 - 3 minutes read

Ob odhodu so se nekateri spletni portali in časopisi odločili, da bojo iz dolgčasa objavili tudi novico o mojem aktivnem dopustu.

Vse se je začelo z odprtjem teme na forumu Internet Mojster. Nek član te skupnosti je o moji nameri obvestil Večer, potem pa so novice začele padati kot domine.  Najbolj žalostno od vsega je to, da so bile vse napisane po istem kopitu, totalno nezanimive in z nekaterimi neumnostmi.

V veliko novicah je že na začetku pisalo, da sem brez sponzorske in medijske podpore. Vsak, ki je obiskal ta blog vidi v desni koloni napis Sponzorji in dva logotipa do njunih spletnih strani.

Sandiline me je opremil z oblačili, krovnico in rešilnim jopičem, Navisafe pa z lučmi. Poleg teh dveh je še Cscanoe, ki mi je priskrbel vesla.

Tej ljudje so dejansko dali svoj denar in čas v moj projekt in mi omogočili, da se varno in kar se da udobno pripeljem do Zakintosa. Zato mi tudi njihove vzpodbudne besede pomenijo veliko.

Še en kiks v novicah je odsotnost medijske podpore. Pa saj je celoten članek posvečen mojem potovanju, torej je že medijsko podprt. Čisti nesmisel :). Poleg tega pa so si skoraj vsi po vrsti “sposodili” moje fotografije objavljene na blogu in gostovane na flickru.

Po kakšni logiki, lahko časopisna hiša in spletni portal vzame fotografije, ki niso objavljene pod nobeno posebno licenco in ampak imajo vse Copyright znakec in jih objavi v svojem mediju? Niti en sam samcat novinar mi ni poslal maila in vprašal za dovoljenje za objavo. Meni nič, tebi nič so jih pobrali in objavili.

Tožil jih sicer ne bom :), ampak če se bo to dogajalo tudi v prihodnje bo vsak dobil račun. Ni problem v tem, da jih objavijo. Problem je v tem, da niso prosili zato in so se požvižgali na moje avtorske pravice. Na nekaterih nisem niti podpisan kot fotograf ampak so označene kot Osebni arhiv?!

Skoraj vsakemu, ki bo želel uporabiti moje fotografije v nekomercialne namene bom to dovolil, ampak mora prej vprašati in poslati naslov spletne strani na kateri bo objavljen članek. Malo sem tečen, vem, ampak želim si red in preglednost, tega so me učili doma in na faksu :D.

UPDATE: Skoraj bi pozabil še enega podpornika. Zaradi navala na spletno stran in povečanega pretoka podatkov so mi Žabci do konca avanture omogočili neomejen prenos! Najlepša hvala!

Tags: