Francosko ljubčkanje v muzeju

November 24, 2013 - 2 minutes read

Prejšnji teden sem predaval v Amsterdamu. Že četrtič ali petič sem obiskal to mesto in še vedno mi je všeč. Tako kot Nizozemci, korektni, malce zadržani in brez dlake na jeziku.

V nedeljo sem 6 ur preživel v znanstvenem muzeju NEMO. Nekaj odraslih, stotine otrok in mladostnikov ter jaz smo se zabavali z raznoraznimi poskusi. V praksi izkusili kako, delujejo škripci in vzvodi, s preprekami regulirali tok vode, da je hidroelektrarna proizvajala čim več električne energije, poslušali kako je nastala celica…in si ogledovali težave odraščanje in spoznavali spolnost.

DSC_1679

Muzej me je fasciniral predvsem zato, ker je se je dotaknil tudi najstniškega obdobja, odkrivanja začetka spolnosti in rasizma. Nisem si predstavljal, da bi tema “Teenagers, the head, the heart and the hormones.” sploh lahko bila del znanstvenega muzeja. To je le posledica moje omejenosti s predstavo, kaj spada v znanstveni muzej in vesel sem, da sem spremenil mnenje.

DSC_1655

Sociologija in psihologija sta vedno bolj pomembni vedi. Tehnološki napredek je silovit, hiter in relativno enostavno sprejet v družbi. Medtem ko so družbene spremembe veliko počasnejše, težje, a toliko pomembnejše.

Koliko stoletij smo potrebovali, da smo prepovedali suženjstvo (zadnja ga je ukinila Mavretanija leta 1981)? Pa kljub temu, da smo ga uradno ukinili, je danes na svetu več sužnjev kot kadarkoli prej – med 20 in 30 milijonov.

DSC_1688

Rasizem je nelegalen, a različne etnične in rasne skupine so še vedno smatrane kot inferiorne. Ne samo na Kitajskem ali Rusiji, tudi v ZDA in Sloveniji.

Zelo zanimivo mi je bilo, da je cel oddelek muzeja posvečen najstnikom, težavah v najstniških letih in spolnosti. Eksplicitna vsebina, ki so jo označili z 12+. Najprej sem se začudil, ker tega res nisem pričakoval, potem pa se mi je ideja zdela super. Tako najstniki vidijo, da njihove težave res niso bav bav, ampak nekaj običajnega, vsakodnevnega in da niso sami na svetu.

DSC_1677

 Toplo priporočam obisk vsem, družboslovcem in naravoslovcem!

Tags: