Ekspedicija, avantura, izlet, potovanje ali kurčenje?

October 22, 2010 - 2 minutes read

Čez teden sem zopet razmišljal o smislu in o imenih, ki jih dajemo stvarem. Poletnega veslanja do Zakintosa nisem nikoli poimenoval ekspedicija, ker sem mnenja, da bi bilo takšno poimenovanje prenapihnjeno, pretirano samovšečno in nasploh brez veze.

Poglejmo si, kako SSKJ definira zgornje besede.

Ekspedícija – potovanje posebne skupine, navadno z raziskovalnim namenom, odprava.

Avantúra- nenavaden, vznemirljiv doživljaj, pustolovščina.

Izlèt – krajše potovanje, navadno za razvedrilo, zabavo.

Potováti – premikati se iz kraja v kraj, zlasti s prevoznim sredstvom.

Moje veslanje ni imelo nobenega drugega namena razen izpolnitvi moje želje in cilja. Ekspedicija torej odpade. Avantura je že bliže, ampak še vedno to ni to.  Ali lahko rečeš, da si bil na pustolovščini, če iz enomesečnega bivanja lahko vse vznemirljive trenutke stlačiš v vsega skupaj dve uri? Izlet bi bilo pravo poimenovanje za priprave, ki so mi bile v razvedrilo čet leto, a so praktično le same sebi namen. Na veslanje bi se lahko odpravil tudi čez noč, brez kakršnih koli priprav in bi prišel na cilj. Verjetno ne v enem mesecu in z malo več sprotnega truda, a bi prav tako (verjetno) uspel.

Edino kar še ostane je potovanje. To je to. S kajakom sem se premikal od plaže do plaže. Zveni mi suhoparno, a je na žalost edini primeren izraz.

Že samemu morskemu veslanju na daljše razdalje (povečini) ne moremo prilepiti pridevnika vznemirljivo. Seveda obstajajo izjeme, a večina nas še vedno dolge ure presedi v kajaku in samo veslamo naprej, pa še malo dlje. Vznemirljivega se ne zgodi skoraj nič, redki so trenutki, ko ti zaigra srce.

Nekateri vse skupaj stlačijo v isto vrečo in nanjo nalepijo etiketo napihnjenega in nesmiselnega pritegovanja pozornosti. Kar zopet ni čisto napačno. V neki meri (upam, da zdravi) je šlo za taisto stvar tudi pri meni. Tega se zavedam in upam, da v prihodnje ne bom prestopil meje neokusnega.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,