Absurdni argumenti Franca Kramarja in Bojana Travna: veslaški davek Bohinj

February 9, 2016 - 4 minutes read

Občinski svet občine Bohinj je soglasno sprejel nov odlok o plovbnem režimu na jezeru. Vsi bomo morali za veslanje plačevati. Poglejmo si argumente, s katerimi sta glavna pobudnika davka na veslanje, Franc Kramar, župan, in Bojan Traven, občinski svetnik, argumentirala sprejem odloka.

Neuradno: Red na jezeru

 

Franc Kramar:

»S tem v Bohinju ne želimo služiti, le red želimo vzpostaviti,« Vir: Dnevnik.

Bojan Traven:

»Ideja odloka je vzpostaviti red na našem jezeru, da bi ga tudi v prihodnosti ohranili kot naravno vrednoto,« Vir: Delo.

Kaj je res?
Nič drugega se ne spremeni kot to, da bomo sedaj veslači (kajak, kanu in SUP) morali za veslanje plačati in v vodo stopit na eni izmed osmih vstopno izstopnih točk. Kako lahko to vzpostavi red, ne vem.
Nered okoli jezera povzročajo neurejena parkirišča. Ne bi me čudilo, če bi letošnjo sezono bila situacija še slabša, saj bodo morali veslači parkirat točno na vstopno izstopnih mestih in ne kjer bodo našli prosto parkirišče.
Čisto mogoče pa je, da je Bohinjska elita pametnejša, kot si mislim. Lahko imajo celo prav, da bo manj nereda. Zato, ker bo manj ljudi.

Načrtovanje in analiza? Ah, kje pa?! 
Kako so prišli do osmih vstopno izstopnih točk? Čez palec, seveda. Ne gre pozabit, da so odlok pripravljali iz naslonjača, torej nihče med njimi ni uporabnik tistega, kar urejajo. Občinska svetnica Marija Ogrin je predlagala sledeče:

»Izdela naj se analiza, koliko vstopno izstopnih mest dejansko potrebujemo in vsa zadeva naj se preveri tudi dejansko na terenu samem.«

Sklep svetnikov:

»V trenutnem terminskem planu predlagana analiza ni izvedljiva.«

Red bodo naredili tako, da so nepremišljeno in brez analize na terenu določili mesta, kjer bodo morali kajakaši vstopati v vodo.

Varnost in pospeševanje gospodarstva – uraden razlog

 

V sprejetem odloku piše:

»Ta odlok ureja plovbni režim na celinskih vodah v občini Bohinj zaradi varnosti plovbe ob izvajanju turističnih, športnih, rekreacijskih in gospodarskih dejavnosti ter pospeševanja njihovega razvoja.« Vir: Gradivo za 11. redno sejo.

Pospeševanje gospodarstva z dodatnim zaračunavanjem veslačem? Bilo bi smešno, če ne bi bilo res.
Veslanje na jezerih je varno. Tudi za začetnike ni nevarnosti. Če bi Bohinjci želeli povečati varnost, bi usposobili reševalce iz vode. Če bi želeli pospešiti razvoj, ne bi zaračunavali za obrabo vode.
Ta z obrabo vode ni zrasla na mojem zelniku. Je argument Bojana Travna. Kot pravi:

»Vemo, kaj hočemo z jezerom. Vemo, da je treba omogočiti najrazličnejše dejavnosti, hkrati pa je prav, da tisti, ki več uporabljajo jezero za njegovo vzdrževanje tudi več plačajo,« Vir: Delo.

Očitno je, da smo priča stari zgodbi, ki nam jo odločevalci prodajajo že dve desetletji. Razkorak med besedami politikov in resničnostjo je ogromen. Njihove poteze so nepremišljene in niso zmožni razložiti na kakšen načini bodo s sprejetimi ukrepi izboljšali stanje.
Še očitneje je, da je razlog za nov odlok pobiranje denarja rekreativcem in polnjenje občinskega proračuna. Škoda, da Franc Kramar in Bojan Traven nista sposobna resnično pospešiti turizma, ampak se njun doseg ustavi pri zaračunavanju obrabe vode.