23. dan: Nemirna noč in lep dan

August 12, 2010 - 3 minutes read

Včeraj sem že spet spal v eni taki luknji, kjer ni bilo interneta. Probal sem pešačit levo in desno ob obali, ampak ga kljub temu nisem ujel.

Včerajšnji dan je bil pester, najbolj pa noč. Spal sem čisot na koncu polotoka, daleč stran od hiš in ljudi, na samotni prodnati plaži. Približno 50 metrov od mojega prenočišča je sameval opuščen vojaški bunker vklesan v živo skalo, z dostopom iz morja. Počutil sem se čisto varno in brez najmanjšega strahu. Kot ponavadi sem šel okoli devetih in pol spat. Okoli polnoči pa sem se slučajno odprl oči in čez steno šotora zagledal eno bledikasto luč, nizko na horizontu, ki je po parih sekundah ugasnila. Ker je prej ni bilo in ker je bila prenizko za zvezdo, sem seveda stopil ven in pogledal kaj se dogaja. V temi sem videl gliser in dva človeka, brez navigacijskih ali katerikoli drugih luči, ki na čakata na sredini zaliva. Na kratko je posvetila luč iz bunkerja in gliser se je začel počasi približevat kopnu, mene pa je malo stisnilo pri srcu :). Vse skupaj je bilo zelo čudno. Po glavi so mi šla vprašanja: Kaj imata onadva za delat ponoči nekje bogu za hrbtom in pristajata brez luči? Sem po kakem nesrečnem slučaju izbral napačno plažo kjer je doma šverckomerc? Posvetit, da vidita, da sem ju opazil ali se delat, kot da ne vidim nič?….

Možakarja sta bila nekaj časa pri bunkerju, potem pa sta zoper brez luči zapeljala proti odprtemu morju. Jaz pa še vedno nisem imel ravno spokojnega spanca :).

Na srečo sem imel budilko nastavljeno že ob 4.30 in sem se zgodaj odpravil na pot. Prvih nekaj ur sem imel dobro vreme, potem je iznenada zapihal močen vzhodnik, potem pa je začel jačat zahodnik.  Polotok me je spominjal na Dalmacijo, malo na Kornate in malo na južno stran Šolte. Od Kornatov je imel goloto, sive kamne in svetlo rjavo travo, od Šolte pa ozke in strme zalive, ki se končajo s prelepo plažo.Videl sem toliko lepih plaž, da mi je resnično žal, da se nisem mogel ustavit ali vsaj fotografirat. Letet sem moral naprej, ker mi je bil veter stalno za petami. Se bom pa v te kraje sigurno še vrnil.

Tags: ,