2. dan: Navigacija v megli in večerja na policijski postaji

February 20, 2011 - 3 minutes read

Današnji dan se je začel obupno.Zbudila sva se ob šestih in na nebu so se še videle zvezde. Ravno ko sva zložila opremo v kajaka, pa se je kar na enkrat spustila takšna megla, da je vidljivost padla na 20m.
Počakala sva eno uro in razmere so se samo nekoliko izboljšale. Vseeno sva šla na vodo in naslednjih nekaj ur zopet veslala po kompasu in GPSu. To načeloma ne bi bil problem, ampak bila sva v ladijskem koridorju v bližini pristanišča. Izogibat sva se morala pomolom, ki segajo daleč v morje in velikim ladjam. Ko slišiš v bližini hrumenje motorja in trobljenje velikih tovornih ladij in veš, da jih boš zagledal samo 50m od sebe, te kar zmrazi po hrbtu.

Na drugem večjem prečenju naju je zopet presenetila gosta megla in leden veter, ki sta se v eni minuti spustila od nikoder. Tokrat sva bila pred eno veliko tovarno, ki je zopet imela en velik pomol, ki sva se mu morala izognit. Pri tem sva imela še nasprotni tok, ki naju je upočasnil za par kilometrov na uro.

Zaradi velike razlike med plimo in oseko nastaja ogromen tok. Na tem delu je v povprečju 4 vozle. Če se mu želiš izognit, moraš veslati čisto ob obali, ne moreš pa se mu izogniti na rtih, ko ta še pridobi moč. Na enem je bil tok tako močan, da nisva mogla iti naprej, zato sva kajaka prenesla nekaj deset metrov, na drugo stran rta.

Ko sva pristala je po desetih minutah do naju prišel policist in poklical še tri kolege, ki so se pripeljali s prižganimi lučmi (zopet). Malo smo se pogovarjali, potem so nam dali na telefon enega petega policista, ki nas je vprašal kje bi radi spali, če se imamo dobro, če so policisti prijazni itd..

Mr. Ko, policist iz tega kraja, naju je povabil v svojo postajo na tuš in kavo. Na koncu sva pri njem ostala dobre dve uri. Se stuširala, popila čas in kavo, na koncu pa nama je skuhal enkraten ramen, za poslastico jogurt, za na pot pa mandarine.

Policisti so nenormalno prijazni. Res ne morem verjet, da so tako ustrežljivi in da se zavzamejo za naju.

Tags: