19. dan – Drač in GPS

August 7, 2010 - 2 minutes read

Včerajšnji dan je bil zanimiv. Zjutraj sem se najprej odpravil v Drač – Durres, da nakupim hrano in vodo ter uredim internet. Kajak sem parkiral takoj na začetku mesta in s taksijem smuknil v center do trgovine AMC. Tam sem poleg interneta dobil še novo poznanstvo z vodjo poslovalnice. Fabian je med drugim tudi častni meščan Drača in nadvse brihten tridesetletnik, ki me je s svojim avtom peljal po nakupih in nazaj do kajaka. S takšnimi dobrimi ljudmi dobi potovanje tisti pravi čar, ko ti popoln neznanec pride naproti in ti pomaga, svetuje in rešuje tvoje probleme.
Popoldne pa ni bilo tako idilično. Prve tri ure je šlo dobro, od treh naprej pa se je maestral toliko okrepil, da so bili valovi že konstantno okoli metra, veliko pa tudi prek. Kot da to ne bi bilo dovolj, mi jo je zagodel še GPS.
Predstavljajte si tole. Veliki valovi v zadnji polbok, od najbližjega kopna (na vzhodu) si oddaljen 4nm, GPS ti kaže še 2nm do kopna na JZ, a ti ga nikjer ne vidiš. It naprej ali obrnit na JV? To je bilo vprašanje :). Ko je postalo res preveč čudno, sem na srečo lahko poklical domov in vprašal, če bom s trenutnim kursom “zadel” kopno ali ne. Ker je bil odgovor negativen sem za ziher raje obrnil na najbližjo točko. Situacija ni bila kritična, ampak nzanašal sem se na GPS. Že cel čas, ko sem se vozil proti navideznemu kopnu mi nekaj ni štimalo. Moral bi biti širok zaliv v obliki črke U. Izkazalo pa se je, da ena stranica U-ja manjka in je bol podoben J-ju. Z GPSom sme ciljal na vrh U-ja, ki pa ga ni bilo.
Za prihodnje dni je napovedano zelo vetrovno vreme, kar mi seveda skače v zelje. Očitno, se bo Albanija malo zavlekla.

Tags: , ,