1# FAQ: Start, WC, milje in elektrika

August 18, 2010 - 7 minutes read

Nekaj zanimivih vprašanj sem dobil na mail in nekaj se jih je porajalo na Internetmojstru. Tukaj je prvi sklop.

Zakaj nisi potovanje začel v Sloveniji?
Če bi odrinil iz SLovenije, bi se moral najprej odjaviti v Piranu in nato zoper prijaviti v Umagu, kar so samo čas jemajoče birokratske zadeve. Iz praktičnega razloga sem zato raje začel v Savudriji.

Kako je z malo in veliko potrebo v kajaku?
Predvsem na forumu Internetmojster.com so se nekateri spraševali, kako gresta skupaj kajak, morje in osnovne človeške potrebe po oddajanju tistega, kar je prejel. Odgovor na to vprašanje je sila enostaven. Prerezana plastenka za malo potrebo in obala za veliko stisko. Na dan popijem približno 5-6 litrov vode, ki more it nekako tudi ven.
V lepem vremenu gre vse kot po maslu, ko pa so valovi veliki in veter močno zavija, pa stvar postane zanimiva. Da mi valovi ne zalijejo kajaka moram celoten postopek opravit tako, da ne snamem krovnice, tiste kiklce, s katero sem zapasan na kajak in me ščiti pred valovi. To pomeni, da moram na pamet pravilno odmerit, da plastenka slučajno ne postane premajhna, z eno roko držat veslo in ravnotežje, z drugo pa naredit vse ostalo :).

Ko pa me pokliče tisti pravi klic narave, pa ni druge kot it na obalo. V kokpitu kajaka, za sedežem, imam malo morje stvari, od vode do medu in spužev. Zaradi tega se ne morem enostavno prevrnit, izplavat, opravit nujno, zlezt nazaj v kajak in zopet obrnit, ker bi vse te stvari vmes izgubil. Edina rešitev je dobra taktika in močne ritne mišice :). Ko si med dvema otokoma, od vsakega oddaljen samo 4nm, kar je zelo pogosto, to pomeni, da si od vsake obale oddaljen najmanj eno uro. Če bi se v taki situaciji spomnil, da morem nujno na wc, ne vem kaj bi naredil.
O tem sicer nisem pisal, a v Albaniji sem takoj prvi dan staknil male črevesne motnje, ki so malenkost pohitrile mojo prebavo. Šele tretji dan sem se spomnil, da bi lahko pogledal v prvo pomoč. Prijazna in skrbna prijateljica Maja, vzorna študentka medicine, mi je pripravila malo lekarno raznih tablet in med njimi je bil tudi Linex Forte, ki je rešil situacijo. Hvala Maja, ne vem kaj bi bilo brez tebe! V tistih prvih dveh dnevih, ko še nisem vzel zdravila, pa so dejansko sekunde odločale med rjavimi hlačami in odrešitvijo. Z veseljem lahko napišem, da mi je, za mišjo dlako, vedno uspelo.

Zakaj ene dneve narediš veliko milj, druge pa malo?
Koliko navtičnih milj naredim v enem dnevu je odvisno od več stvari. Destinacijo si določim glede na želje in realne zmožnosti, ki jih ocenim s konservativnega stališča (better safe than sorry načelo). Do kosila skušam vedno narediti vsaj 20nm, preostanek pa po okrepitvi. Kilometrina je odvisna od vetra, od prihodnjega vremena, od obale ob kateri se vozim in od prihodnjih ciljev. Ponekod je obala takšna, da ni plaž in se je nemogoče ustaviti. Pot skušam načrtovat tako, da nimam več kot enega odprtega prečkanja (več kot 12nm odprtega morja) na dan. V Albaniji, ko sem čakal ugodno vreme, sem se tri dni zapored premaknil samo za nekaj milj. To pot bi lahko naredil vso v enem šusu, a bi potem dva dni stal na mestu. Tako pa sem kljub čakanju še vedno ohranil ritem in si zapolnil vsaj tistih nekaj ur na dan.

Kako je z elektriko in kako polniš vse te stvari?
Naprave, ki delujejo na električno energijo so: prenosnik, fotoaparat, mobiteli, GPS, luči in GPS sledilnik.
Do Salija na Dugem otoku sem imel s seboj sončne celice in 7,5 Ah svinčeno baterijo. Ker je bila škatla (baterija, regulator in avtomobilska vtičnica) za pol centimetra prevelika, se ni dovolj dobro usedla za  sedež in  me je ravno malo motila. Toliko, da sem pot raje nadaljeval brez nje. Za nekaj ur ni bil problem, ko pa po osmih urah ni vse tako kot bi moralo bit, pa te hitro spravi ob živce.
Od mobitelov imam s seboj dva čisto enostavna LGja in enega Blackberryja, ki pa je večinoma ugasnjen. Oba LGja uporabljata enako baterijo, zato ju lahko kombiniram. Eden je za rezervo, drugega pa uporabljam. Mobitel prižgem približno trikrat dnevno in na vsake 3-4 dni imam nekaj minutni pogovor.
GPS Garmin eTrex uporablja dve AA bateriji in vsak set zdrži približno 30 ur, kar je ogromno. Prižgem ga na približno 2 uri, da preverim napredek in zastavim nov cilj.
SPOT uporablja litijske baterije in zato zdrži nenormalno veliko, 25 dni na enem setu.
Za prenosnik Asus EeePC 1000H imam dve bateriji, eno 6600mAh  in eno 8800mAh, kar skupaj nanese na približno 10-11ur dela na računalniku. Ko grem ven na kosilo ga običajno vzamem s seboj in prosim, če ga lahko vključim v elektriko. Do sedaj so še vedno dovolili.

Ključ vsega je v pametni uporabi energije, da nimaš non-stop vžganih aparatov. Za luči in GPS uporabljam polnilne baterije Sanyo Eneloop, ki so se izkazale do sedaj še kot najboljše. So me pa litijske baterije v SPOTu tako fascinirale, da bom v prihodnje uporabljal raje njih.

Tags: , , , , , , ,